island signature rumy
Inšpirácie a tipy na destiláty

Tieto 4 rumy zo štyroch krajín rumového raja by ste mali ochutnať

Výnimočná rada rumov, ktoré si musíte domov doniesť ako kolekciu 4 drahokamov. Jednoducho si neviete vybrať, pri ktorom ostanete. Dookola ich ochutnávate po malých dúškoch a objavujete krajiny, kde sa pestuje cukrová trstina.

Spoločnosť Island Signature sa rozhodla preniesť svoje umenie miešania a umenie výberu top suroviny zo sveta vína do sveta rumov. Je to nezávislá spoločnosť, ktorá skupuje rumy z najlepších oblastí a destilériek, kde sa pestuje a spracuváva cukrová trstina. Preto ich označuje na fľašiach ako napríklad Gran Reserva.

Svoje tradičné francúzske umenie miešania predvádzajú v 4 rôznych prevedeniach. Označujú ich nie podľa veku rumu, ale podľa krajiny pôvodu cukrovej trstiny. Vek rumov sa pohybuje od 8 do 12 rokov. Každý rum tejto značky odráža príslušné typické rumové tóny v dokonalej rovnováhe medzi eleganciou, zložitosťou a množstvom chutí.

Krajiny, ktoré si spoločnosť vybrala sú Maurícius, Jamajka, Dominikánska republika a Guatemala. Každý jeden rum odráža a reprezentuje čo najvernejšie terroir.

Spraviť si doma s priateľmi degustáciu rumov je naozaj zábava. Preto sa pokúsim vám opísať, ako si ju pripraviť a užiť čo najlepšie. Ak si domov už prinesiete po fľaške z každého rumu, budete potrebovať aj občerstvenie. Recept nájdete na konci článku. My sme si to veľmi užili a stačí, ak si pri degustácii doma otvoríte tento blog, bude vám asistovať.

island signature rum
Island Signature rumy

TIERRA MADRE GUATEMALA

Všehovoriaci názov. Tierra Madre znamená „Matka príroda“ a Guatemala je krajina pôvodu, odkiaľ rum pochádza. Vulkanické pôdy na Guatemale doprajú tomuto rumu výnimočný charakter.

Cukrová trstina pri svojom dozrievaní pojme minerály z pôdy a chuť je tak navrstvená. Pri dozrievaní vo vysokých nadmorských výškach dovolí rumu dozrieť do komplikovaných nuáns.

Pripomínajú oxidatívny štýl vín, korenisté kvety marhúľ a med v pozadí. Všetko elegantne spája v jeden celok fakt, že tento rum dozrieva v drevených sudoch systémom solera.

YELLOW SNAKE JAMAICAN AMBER RUM

Na rum Yellow Snake z Jamajky som sa tešil azda najviac. V období, keď som tam pôsobil, som spoznal ich kultúru a nápoje.

Jamajský rum je väčšinou ťažší. Nie sladký, ale korenistý. Cukrová trstina sa tam pestuje od 15. storočia. Dokonca kvasinky, ktoré majú na Jamajke, dodávajú rumu osobitý charakter. Tento rum nie je iný.

Zmyselné telo, plné karamelizovaného banánu na masle, mango či kandizovaný ananás s bielym korením. Jemne pikantný pri výdychu po prvom napití sa z neho.

ANACAONA GRAN RESERVA SANTO DOMINGO

Anacaona bola náčelníčka, žijúca v Dominikánskej republike. Krásna a nadaná na poéziu.

Preto vznikol blend z najkvalitnejších rumov tejto krajiny s prívlastkom Gran Reserva.

Výrazný, veľmi dlhotrvajúci v dochuti a nekonečne elegantný. Tento rum patrí takmer k vyvrcholeniu domácej degustácie, ak sa pre ňu rozhodnete.

TURQUOISE BAY MAURITIUS AMBER RUM

Ak by sme postupovali ako pri degustácii vín, rum Turquoise Bay by bol na konci degustácie.

Je jemne nasladlý a má to svoje odôvodnenie. Pri výrobe sa totiž používa aj šťava z cukrovej trstiny ako pri bielych agricole rumoch.

Samotný rum dozrieva priamo na Mauríciu, ale aj vo Francúzsku. Vplyv dvoch rôznych podnebí zrejme ovplyvnili výsledok. Turquoise Bay je miestny raj na ostrove Maurícius. Podľa neho tvorcovia pomenovali rum, ktorý je výnimočný ako tento záliv.

Aké jedlo k týmto rumom?
Ak čakáte hostí, pripravte niečo „hromadné“. Chili con carne je ako stvorené. Mleté hovädzie mäso od mäsiara, orestované s červenou paprikou a cibuľou. Okorenené mletou paprikou, sladkou čili pastou, espressom (áno, šupnite tam jedno espresso), štipkou škorice, mletou rascou a čerstvým koriandrom. Podliate hovädzím vývarom, doplnené troma farbami fazule. Ja som si pridal aj kukuricu a určite nedávajte cesnak, nevaríte guláš. Uvarte k tomu ryžu, ktorú dáte na spodok. Na to chili con carne, lyžicu smotany, čerstvý koriander, mesiačik limety, aby si ju hostia mohli vymačkať do jedla a budete hviezda. Verte mi, my sme varili na ohni a celé to tomu dodalo krásnu atmosféru.

Čisté či miešané?
Samozrejme, existuje mnoho vhodných kombinácií. Niekto nedá dopustiť na kolu k rumu, niekto preferuje len limetkovú šťavu a agáve sirup. Ja som si tieto rumy vychutnal čisté. Mierne zachladené, aby sa arómy rozvíjali postupne až po naliatí do pohára.

Tomáš Šajgal
Brand Ambassador, Professional Sommelier WSET 3

Tomáš patrí medzí jednoznačných nadšencov dobrého jedla a nápojov. Pôsobil v reštaurácii FOU ZOO ako Floor Manager a počas svojho pôsobenia v gastronómii získal ocenenie Majster sabráže Slovenskej republiky či ocenenie od prestížneho amerického magazínu Wine Spectator za stavbu vínnej karty.

Dekantovanie šumivého vína, miešanie vlastného cuvée alebo škola sabrage len dopĺňajú jeho portfólio poskytovaných služieb pre gastronomické prevádzky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *