poggio al tesoro bolgheri uvodna
Inšpirácie a tipy na vína

Viete, kde je Bolgheri? Supertoskánske vína s láskou k terroir

Ako začať? Toskánsko poznáte. Väčšina vín, ktoré odtiaľ ochutnávame, sú z odrody Sangiovese, ktorá sa v rôznych oblastiach Toskánska nazýva Brunello, Prugnolo, Vino Nobile di Montepulciano a ešte viacero iných názvov. Avšak keď sa vydáte zo Sieny nie k Jadranskému moru, ale naopak k Tyrrhenskému moru prídete do oblasti Bolgheri.

Slovo Sassicaia ste už tiež určite počuli. To, čo dnes poznáme ako jeden z popredných statkov v Toskánsku, bol kedysi experimentálny projekt, ktorý viedol inovatívny taliansky priekopník Marchese Mario Incisa della Rochetta. Bol presvedčený, že podnebie v Bolgheri je podobné tomu v Bordeaux, a preto je tu potenciál pre vytvorenie výnimočného Cabernetu Sauvignon s dlhou životnosťou. S týmto vedomím zameral svoje úsilie na úspech tejto populárnej odrody v Bolgheri, počnúc výsadbou klonov Cabernet Sauvignon odobratých z Château Lafite v 50. rokoch.

Pre Toskáncov to bolo kontroverzné rozhodnutie, pretože odjakživa sa tu pestovala odroda Sangiovese. Miestny trh zvyknutý na ľahšie miestne vína nebol príliš ústretový pri prvých ročníkoch Sassicaia. Svoj názor začali meniť až potom, keď Sassicaia začala dozrievať.

Dve udalosti, ktoré nastali, ju uviedli na svetový trh.

Po prvé Sassicaia zvíťazila v roku 1978 v slepej degustácii významného časopisu Decanter proti 33 ďalším vínam vyrobených z odrôd typických pre Bordeaux.

Po druhé v 90. rokoch, keď mu bol udelený vlastný štatút DOC; Bolgheri Sassicaia DOC; fenomenálny úspech pre víno, ktoré bolo kedysi klasifikované ako základné IGT.

Neskôr pribudli k nim vína z ďalších vinárstiev Ornellaia a Tignanello. Zaužíval sa pre ne názov „supertoskánci“.

Prečo vlastne teraz hovoríme o víne Sassicaia?

Vinárstvo Allegrini je konsolidovanou skupinou firiem a jedným z najdynamickejších a najznámejších výrobcov vína v Taliansku a v zahraničí. Pod ich krídlami tak nájdeme vinárstva San Polo, Poggio al Tesoro a Corte Giara. Poggio al Tesoro vzniklo v roku 2001 práve v Bolgheri, je skoro susedom Tenuta San Guido Estate – výrobcu Sassicaia.

Mali sme možnosť ochutnať tri vína z tejto výnimočnej oblasti. Všetky vína sme ochutnali tesne po otvorení, o hodinu a o dve hodiny. A bol to obrovský rozdiel. Tieto vína nie sú na to, aby ste ich zdegustovali ako z rýchlika. Tieto vína si musíte vychutnať, lebo sa každou hodinou menia v kalichu. Preto sme opis tejto degustácie zaznamenali trikrát po hodine od 18:00 do 20:00.

Všetky vína boli z ročníka 2016, ktorý bol vynikajúci, obzvlášť pre Cabernet Franc.

Il Seggio DOC Bolgheri, 2016, Poggio al Tesoro

50 % Merlot, 20 % Cabernet Sauvignon, 20 % Cabernet Franc, 10 % Petit Verdot

18:00 Ovocné, stredne plné telo, džem z višní a čiernych ríbezlí, výrazné taníny. Opojná chuť sa drží v ústach.

19:00 Višňovo ríbezľový džem sa mení na čerstvú višňovú šťavu s troškou čiernych ríbezlí, toskánske bylinky – rozmarín, šalvia, bobkový list, tymian. Nie, nepridávali ich do vína.

K vínu sme potom ochutnali Prosciutto a slané krekry. Veľmi dobrá kombinácia.

20:00 Ovocnosť sa ešte rozvinula, pridali sa minerálne tóny. Taníny sa zaguľatili. Víno bolo stále veľmi temperamentné.

Sondraia DOC Bolgheri Superiore, 2016, Poggio Al Tesoro

65 % Cabernet Sauvignon, 25 % Merlot, 10 % Cabernet Franc

18:00 Najprv veľmi prevažujú barikové tóny, vanilka, neskôr korenisté. O chvíľu výrazné arómy bobuľového ovocia – čučoriedky a brusnice, griotka. Mierne vyšší alkohol. Ochutnali sme k tomu rôzne syry aj mäsové údené špeciality. Najlepšie boli čučoriedky.

19:00 Začínajú vystupovať korenisté tóny – vianočné koreniny – škorica, badián, sladké drievko.

20:00 Čučoriedky, černice, tabak. Opäť podobné arómy ako na začiatku – výrazná ovocnosť. Veľmi dlhá dochuť.

Sondraia DOC Bolgheri Superiore, 2016, Poggio Al Tesoro

65 % Cabernet Sauvignon, 25 % Merlot, 10 % Cabernet Franc

18:00 Najprv veľmi prevažujú barikové tóny, vanilka, neskôr korenisté. O chvíľu výrazné arómy bobuľového ovocia – čučoriedky a brusnice, griotka. Mierne vyšší alkohol. Ochutnali sme k tomu rôzne syry aj mäsové údené špeciality. Najlepšie boli čučoriedky.

19:00 Začínajú vystupovať korenisté tóny – vianočné koreniny – škorica, badián, sladké drievko.

20:00 Čučoriedky, černice, tabak. Opäť podobné arómy ako na začiatku – výrazná ovocnosť. Veľmi dlhá dochuť.

Dedicato a Walter Bolgheri Superiore, 2016, Poggio al Tesoro

100 % Cabernet Franc

Marilisa a Franco venovali toto víno najstaršiemu bratovi Walterovi Allegrinimu, ktorý dostal vinárstvo v Bolgheri na svetovú úroveň.

18:00 Hneď na začiatku bolo najrafinovanejšie zo všetkých. Cítite závan mora, cyprusy (vždy zelený ihličnatý strom rastúci najmä v Toskánsku), čierne korenie, byliny, pelendrek. Už teraz mimoriadne dlhá dochuť. Taníny sú na začiatku veľmi dominantné. Víno sme zdekantovali do karafy.

19:00 Víno začína byť uhladenejšie, taníny sa stávajú zamatovejšími. Objavujú sa arómy tymianu a karamelu.

S vínom sme vyskúšali koziu goudu. Veľmi dobrá kombinácia.

A neskôr steak a opečený baklažán. Vynikajúce. Odporúčame však vychutnať si víno aj samotné!

20:00 Víno teraz začína ožívať! Višne, čerešne, višne v čokoláde, bylinky, mimoriadne dlhá dochuť 15-20 minút. Pevné telo, sebavedomé taníny. Atraktívne a vzrušujúce víno!

A kým nemôžeme cestovať, ochutnajte Bolgheri doma. Predstavte si, že ležíte pri mori, niekde pri Palmo Mare, počujete hukot mora, vo vzduchu cítite vôňu cyprusov a rozmarínu. Aspoň máte čas víno degustovať ozaj po dúškoch, rozoznávať rozdiely a nechať sa unášať vašimi spomienkami či predstavami. Tieto vína sú práve na rozjímanie.

ALLEGRINI ESTATES poggio al tesoro bolgheri

Beáta Vlnková
Professional Sommelier, WSET 3

Sme nesmierne poctení, že na našom blogu môžete čítať články od najvýraznejšej osobnosti vo svete vína na Slovensku. Za vínom precestovala celý svet a naplno sa venuje podpore vínnej kultúry a vzdelávaniu v tejto oblasti.

„Sedíte na terase vinárstva zaliatej slnkom. Pred vami zopár kalichov dobrého vína a rozprávate sa s vinárom. To víno je oknom do jeho duše a je nesmierne zaujímavé to okno otvárať. V tej chvíli pochopíte, že práve teraz nechcete byť nikde inde.“

  • Prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky (ASSR)
  • Členka finálových komisií na Majstrovstvách sveta somelierov, ktoré organizuje Association de la Sommellerie Internationale (2007 Atény, 2013 Tokio, 2016 Mendoza, 2019 Antverpy)
  • Sommelier Onorario, ASPI – Honorárny člen Asociácie profesionálnych somelierov Talianska

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *