Wine Expert Academy

Kurz someliérstva

WINE EXPERT Academy je miesto, kde máte možnosť zistiť
o víne všetko, čo vás zaujíma a čo potrebujete k správnemu
pochopeniu celej filozofie vinárskej kultúry.

Odbornosť na najvyššej úrovni zabezpečujú profesionálni someliéri s mnohými oceneniami a certifikátmi, ako Someliér roka či Majster v sabráži. Sme firemným členom Asociácie someliérov Slovenskej republiky a tiež členmi jej prezídia.

Víno si vychutnávame, rozprávame o ňom s priateľmi, vyberáme si to najlepšie, čo nám môže trh ponúknuť, avšak pozadie, ktoré sa za spracovaním vína skrýva, zväčša ostáva v úzadí. Náročnú prácu vinárov pri pestovaní hrozna, odbornosť pri jeho spracovaní či alchýmiu pri servírovaní vína považujeme skôr za pridanú hodnotu, za ktorú platíme.

Avšak ako môžeme vedieť, že víno, ktoré pijeme, je naozaj hodné svojho statusu a správne servírované? Ako môžeme zistiť či vinár, alebo someliér svoju prácu vykonávajú naozaj profesionálne?

Kurzy someliérstva
od pestovania hrozna cez jeho spracovanie až po samotné servírovanie

 

  • profesia someliéra, vínna etiketa, vínny lístok, aperitív a digestív, servis, snúbenie jedla a vína,
  • senzorické hodnotenie vína,
  • základy vinohradníctva a vinárstva: pestovanie a najznámejšie odrody viniča hroznorodého, kategorizácia vín, technológia spracovania hrozna, výroba vína, vinohradníctvo a vinárstvo Slovenska.

 

Výsledkom je certifikát a teoretické, ale i praktické vedomosti z oblastí sveta vína.
Workshopy spĺňajú najvyššie štandardy vo vzdelávaní.

Kurz Základy someliérstva spojené s degustáciou vína (Slovensko)

 

Kurz someliérstva je pre teba ideálny, ak sa chceš naučiť orientovať vo svete vína, zlepšiť si vedomosti v teórii a vedieť ich využívať v praxi. Budeš ovládať všetky základné znalosti o slovenskom vinohradníctve a aké najlepšie odrody ponúkajú naše vinohradnícke oblasti, budú pre teba samozrejmosťou. Naučíme ťa správne degustovať víno. Osvojíš si servis vína a ako dekantovať. Ako absolvent kurzu Základy someliérstva zvládneš prezentovať víno a ohodnotiť jeho farbu, vôňu a chuť.

Intenzívny kurz prebieha pod vedením profesionálneho lektora.

OBSAH KURZU

1. časť (40 min.)

  • Základné rozdelenie vína (šumivé, biele, ružové, červené, sladké, fortifikované)
  • Rozdelenie vína podľa zvyškového cukru, cukornatosti muštu
  • Degustácia prvých dvoch vzoriek spojená so servisom vína (dve šumivé vína – sekt). Naučíme ťa sa správne degustovať víno a čo všetko máte vo víne hodnotiť (vzhľad, vôňa, chuť). Spoznáte rôzne spôsoby výroby šumivých vín /Champagne, Prosecco, Cava, sekt/, rozdelenie šumivých vín na základe cukornatosti, pri akej teplote skladovať a podávať šumivé víno. Oboznámime ťa s vinárstvami a spoločne budeme hodnotiť dané vzorky. Ukážeme ti ako postupovať pri sabrage /sabráž – odseknutie hrdla fľaše šabľou/. Naučíme ťa orientovať sa v etiketách šumivých vín.

 

2. časť (20 min.)

  • Rozdelenie Slovenska podľa vinohradníckych oblastí
  • Najpestovanejšie odrody
  • Zaujímavosti z histórie
  • Novošľachtence
  • Rozdelenie slovenských vín podľa kvality (víno bez zemepisného označenia, so zemepisným označením, CHOP, DSC) a ako sa orientovať v etiketách
  • Poháre (správne používanie pohárov, aké typy pohárov poznáme a na aké vína sú vhodné, taktiež poháre na rum, koňak, whisky, spirit)

 

3. časť (60 min.)

  • Malokarpatská a Nitrianska vinohradnícka oblasť (rozmedzie, hlavne vinárske regióny, pestované odrody, pôda, klíma)
  • Degustácia vzoriek spojená so servisom vína (tri biele vzorky typické odrody pre Malokarpatskú vinohradnícku oblasť). Oboznámime ťa o výrobe bieleho vína, aké spôsoby výroby poznáme (sur lie), pri akej teplote skladovať a podávať biele víno. Predstavíme ti vinárstva a spoločne ohodnotíme vzorky. Dozvieš aj o chybách a chorobách vína. Naučíme ťa zorientovať sa v tom, čo je BIO, Demeter a Natur.
  • Degustácia vzoriek (ružové suché, ružové polosuché). Oboznámime ťa o výrobe ružového vína, pri akej teplote skladovať a podávať ružové víno. Predstavíme ti vinárstva a spoločne ohodnotíme vzorky
  • Južnoslovenská, stredoslovenská a východoslovenská vinohradnícka oblasť (rozmedzie, hlavne vinárske regióny, pestované odrody, pôda, klíma)
  • Aké sú to archívne vína, ako správne skladovať archívne vína, výroba červených vín, čo je to dekantácia a načo slúži, aké vína treba dekantovať
  • Degustácia vzoriek spojená so servisom červeného vína (dekantácia). Predstavíme si vzorky a vinárstva

 

4. časť (20 min.)

  • Sladké vína (hrozienkový výber, ľadové, slamové, tokajské výber).
  • Degustácia dvoch vzoriek (tokajské, portské). Osvojíš si vedomosti o Tokajskej oblasti, o výrobe tokajských vín a čo sú to tokajské výbery

 

5. časť (40 min.)

  • Krátke preverenie naučených vedomostí v teste
  • Záverečné zhrnutie a zaujímavosti zo sveta vína
  • Odovzdanie certifikátu o úspešnom absolvovaní Wine Expert Academy

Lektori Wine Expert Academy

Marián Pavlovič
Professional Sommelier

Tomáš Vyšvader
Professional Sommelier

Marek Hvoľka
Professional Sommelier

KONTAKTUJTE NÁS

Najviac ľúbivé vínka

WineExpertletter

Prihláste sa do nášho newslettera a buďte v obraze!

WineExpertkontakt

+421 917 779 888
obchod@wineexpert.sk
Bratislavská 49/B, 841 06, Bratislava

Facebook - WineexpertInstagram - WineexpertYoutube - Wineexpert

WineExpert.sk

Predmetom obsahu nasledujúcich stránok sú alkoholické nápoje. Prezeranie obsahu na týchto stránkach vyžaduje plnoletosť. Prosím, potvrďte svoj vek.