Duval-Leroy Champagne
Inšpirácie a tipy na vína

„Pijem Champagne len pri dvoch príležitostiach: keď som zaľúbená a keď nie som.“ Coco Chanel

Champagne je stále veľmi podceňované. Nie, nemám na mysli to, ktoré stojí zaprášené niekde na polici na benzínovej pumpe, neviem koľko týždňov. Ani to, ktoré vyzerá ako Barbie a fľaša s etiketou stojí viac ako jej obsah. A je jedno, či Champagne pochádza z veľkých šampanských domov alebo ho vytvorili malí výrobcovia. Dôležité je, aby odrážalo tradíciu či terroir.

Pritom je to nádherný nápoj, ktorý môžete piť doslova od raňajok cez obed a na večeru. Raňajky mojich snov sú Benediktínske vajce s losom a k tomu kalich Champagne. Champagne je víno, ktoré je schopné doprevádzať kompletné menu. Hodí sa dokonca aj k červenému mäsu, len musíte zvoliť správnu omáčku.

Champagne má bohatú históriu a dámy sú jej neoddeliteľnou súčasťou. Nielen preto, že ho mnohé v minulosti či dnes pili, ale aj preto, že ho vyrábali či vyrábajú. Dokonca sa hovorí, že kalich na Champagne, tzv. miska bola vymodelovaná podľa pŕs Madame Pompadour, ktorá Champagne zbožňovala. Mnohé z nich prišli o manželov, či už počas I. alebo II. svetovej vojny a chtiac či nechtiac museli za tragických okolností prebrať vedenie vo firmách. Za všetky stačí spomenúť Lily Bollinger, Marie-Louise Lanson de Nonancourt alebo Madame Clicquot.

My sme ochutnali Champagne od dámy, ktorá sa volá Carol Duval-Leroy

Champagne Duval-Leroy je od jeho založenia v roku 1859 v rukách tejto rodiny. V roku 1985 prebral firmu najmladší z rodiny Jean-Charles. Firma sa začala rýchlym tempom rozvíjať. V roku 1991 vážne ochorel a deň predtým, ako zomrel na rakovinu, mu musela manželka Carol sľúbiť, že vinárstvo udrží, až kým ju nebudú schopní prebrať synovia v tom čase 8-, 6- a 4-roční.

Tak sa namiesto vysnívanej reštaurácie pustila do práce na Champagne Duval-Leroy. Madame Duval-Leroy mala toľko odvahy, že už v roku 2005 zamestnala ako „šéfku pivnice“ ženu – Sandrine Logette-Jardin. Bola to vôbec prvá žena v tejto funkcii v oblasti Champagne. Sandrine je tam dodnes a vyrába nádherné vína.

Carol tak mala čas venovať sa strategickému rozvoju firmy. Ako jedna z prvých zaviedla vo vinárstve princípy trvalo udržateľného rozvoja. Patrí medzi najagilnejších vinárov v Champagne, bola zvolená za šéfku prestížnej organizácie Association Vinicole Champenoise. S Carol som sa stretla osobne pred tromi rokmi na zasadnutí ASI Association de la Sommellerie Internationale. Elegantná energická dáma s vášňou a hrdosťou predstavovala počas večere ich vína.

Chardonnay, Pinot Noir, neročníkové

Zlatistá farba, jemná nevtieravá vôňa, maslové tóny.

My sme ho podávali ako aperitív a rozhodli sme sa pre rozmarnú kombináciu: čerstvo upečené maslové pukance. Prekvapivo dobrá kombinácia. Maslové tóny v obidvoch sa krásne prepojili a určite odporúčame ako skvelý začiatok čohokoľvek.

A keď nemáte pukance, stačí aj čerstvý chlieb s maslom. Nami vždy skúšaná kombinácia so Champagne a nikdy nesklamala.

Chardonnay, Pinot Noir, neročníkové

Zlatistá farba, jemná nevtieravá vôňa, maslové tóny.

My sme ho podávali ako aperitív a rozhodli sme sa pre rozmarnú kombináciu: čerstvo upečené maslové pukance. Prekvapivo dobrá kombinácia. Maslové tóny v obidvoch sa krásne prepojili a určite odporúčame ako skvelý začiatok čohokoľvek.

A keď nemáte pukance, stačí aj čerstvý chlieb s maslom. Nami vždy skúšaná kombinácia so Champagne a nikdy nesklamala.

Označenie Premier Cru a Grand Cru na fľaši zjednodušene znamená, že hrozno pochádza z tých najlepších vinohradov v Champagne.

Farba je pastelová ružová. Vo vôni klasické brioškové tóny, arómy jahôd, čiernych ríbezlí a malín.

Plné ústa, maslové sušienky, v chuti toast s džemom z pomarančových šupiek, nie veľmi zrelá broskyňa. Veľmi príjemný kontrast sladkasto-horkastej chuti. Dlhotrvajúca dochuť.

Duval-Leroy Champagne francuzske vinarstvo

„Blanc de Blancs“ na etikete Champagne znamená, že je zo 100 % odrody Chardonnay.

Svetlá iskrivá bledožltá farba. Šťavnaté a ovocné. Vo vôni hruška, dula a biela broskyňa. V chuti ovocný pohár z bieleho ovocia – hrušky, broskyne a jablka. Poliate trochou gréckeho jogurtu a pár kvapkami citróna. Mimoriadne dlhá dochuť.

Duval-Leroy Champagne francuzske vinarstvo 2

Od roku 1911, keď sa klasifikácia viniča v Champagne stala oficiálnou, vytvoril Raymond Duval-Leroy  výnimočné víno. Ako prvý pracoval na šampanskom, ktoré spájalo odrody Chardonnay a Pinot Noir vybrané iba z dedín klasifikovaných ako Grand Cru a Premier Cru.

Kalich tohto Champagne pite dlho a pomaly. Nádherné sa mení vo vôni aj chuti. Najprv sme v nose  zachytili arómy čajovej ruže, bielych kvetov a zeleného jablka. V chuti veľmi svieže, kyseliny pekne v harmónii, mandarínky a biele broskyne. Keď sa v kalichu otvorí a mierne oteplí, arómy sa menia na figový džem na toaste. Taktiež chuť sa teraz prejaví naplno. Plné a opojné telo, jemne opečený toast, zrelý ananás, nedeľná bábovka s domácim džemom. Jemný závan minerálov, ktorý odráža vápencovú pôdu v Champagne. My sme si k tomu dali krevetky s troškou domácej majonézy – vynikajúce.

Veľmi dlhá a vyvážená dochuť. Elegantné víno, ktoré si užite pri výnimočnej príležitosti.

Duval-Leroy Champagne francuzske vinarstvo 4

Beáta Vlnková
Professional Sommelier, WSET 3

Sme nesmierne poctení, že na našom blogu môžete čítať články od najvýraznejšej osobnosti vo svete vína na Slovensku. Za vínom precestovala celý svet a naplno sa venuje podpore vínnej kultúry a vzdelávaniu v tejto oblasti.

„Sedíte na terase vinárstva zaliatej slnkom. Pred vami zopár kalichov dobrého vína a rozprávate sa s vinárom. To víno je oknom do jeho duše a je nesmierne zaujímavé to okno otvárať. V tej chvíli pochopíte, že práve teraz nechcete byť nikde inde.“

  • Prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky (ASSR)
  • Členka finálových komisií na Majstrovstvách sveta somelierov, ktoré organizuje Association de la Sommellerie Internationale (2007 Atény, 2013 Tokio, 2016 Mendoza, 2019 Antverpy)
  • Sommelier Onorario, ASPI – Honorárny člen Asociácie profesionálnych somelierov Talianska

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *