jp. chenet
Inšpirácie a tipy na vína

JP. Chenet: prečo je tak obľubený?

„JP. CHENET je unikát medzi francúzskymi vínami,“ tvrdí o sebe spoločnosť na svojom webe a záleží určite len na uhle pohľadu.

Ak sa človek ponorí do problematiky príliš hlboko, napríklad problematiky vína, na moment môže stratiť nadhľad. Stane sa snobom alebo hipsterom, čo je dnes moderné označenie. JP. CHENET má dnes masovú produkciu, no nie vždy tomu tak bolo.

Spoločnosť sa zaradila do zoznamu výrazných vínnych producentov už v roku 1984, kedy Joseph Helfrich, umelec a podnikateľ navrhol unikátny tvar fľaše na víno. Šikmé hrdlo a robustné telo fľaše sa na trhu okamžite uchytili. Tvar fľaše bol v tej dobe tak komplikovaný, že na jej výrobu potrebovali vlastný výrobný reťazec. V tom roku sa toto vinárstvo ešte volalo JP. CHANEL po najbližšom spolupracovníkovi Josepha Helfricha. Jean-Paul CHANEL sa zaslúžil o popularizovanie tohto vína po celom svete.

Masovka zaznávaná odborníkmi

Už v roku 1992 bol tento koncept tak úspešný, že sa na svete predala každú sekundu jedna fľaša. A dnes? Dnes sú vraj v predaji dvakrát tak úspešný. Svoje portfólio začínali s polosladkými bublinami, cuvéečkami, ale aj menšími či väčšími formátmi fliaš.

V roku 1996 začali s dozrievaním vína v drevených sudoch a stále sa snažili najmä o to, aby bol o ich vína záujem u kupujúcich. Pristupovali k takým krokom ako napríklad výroba vína s prírodnými arómami, keď spojili jahody a šumivé víno. 3 litrové balenia ”bag in box”, keď bolo treba uhasiť smäd. Malé fľaše o objeme 0,185 litra určené pre anglický trh, kde boli veľmi obľúbené.

Robili jednoducho všetko preto, aby boli ich vína kupované a darilo sa im v tom. Na druhú stranu, asi len ťažko sa dopátrate k menu ich pivničného majstra. Rovnako ako sa nedopátrate k ich pestovateľom hrozna, je ich až 7000.

No v dnešnej dobe u nich hrá prvé husle cena. Ak totiž kúpite brandy s označením XO za necelých 13 eur na e-shope, zrejme ste ochotný akceptovať ho v podobe, akú za cenu dostanete. Ale zároveň nik nehovorí, že to nechutí.

Poďme sa spolu teda pozrieť, ako vlastne ich vína chutia. Sám som zvedavý, pretože na tejto úrovni sa nehýbem často, no myseľ treba udržiavať v strehu a nadhľad triezvy.

JP. CHENET SEKTY

Sektové fľaše dodržiavajú podpis dizajnovej rady a majú na tele “preliačinu”, do ktorej vám zapadne palec pri držaní. Všetky tri sekty v portfóliu spoločnosti Wine Expert sú polosuché. Ich vyexponované farebné prevedenie nám napovedá hneď od začiatku, aby sme si užili chvíle s nimi. Poriadne zachladili a vychutnávali ich plnými dúškami.

Biely obal nám napovedá, že by sa malo servírovať poriadne vychladené. Dodáva tomu aj názov “ICE EDITION”. Najvhodnejšie, čuduj sa someliérskemu svetu, je podávať ho na ľade. Kvetinová vôňa evokuje štýl talianskeho šumivého vína. Jemne nasladlú chuť dopĺňa lieskovcová oblátka, ktorá pripomína pôvod vína vo Francúzsku.

Ružová fľaša v priľnavej fólii pripomína cukrík. Polosuché víno odrody Bobal (čítaj Bow-bal) sa rozšírilo do Španielska a do sveta práve kvôli zvedavosti mladých konzumentov vína. Spoločnosť JP. Chenet sa rozhodla z nej pripraviť sekt. Jahody a maliny na nose by si človek prijal, aby boli sladšie. Ale polosuché prevedenie je veľmi príjemné, ak sa popíja celé poobedie s priateľmi a polotvrdým syrom, napríklad Comtè.

Ružová fľaša v priľnavej fólii pripomína cukrík. Polosuché víno odrody Bobal (čítaj Bow-bal) sa rozšírilo do Španielska a do sveta práve kvôli zvedavosti mladých konzumentov vína. Spoločnosť JP. Chenet sa rozhodla z nej pripraviť sekt. Jahody a maliny na nose by si človek prijal, aby boli sladšie. Ale polosuché prevedenie je veľmi príjemné, ak sa popíja celé poobedie s priateľmi a polotvrdým syrom, napríklad Comtè.

Sekt, ktorý na sebe nemá síce ľadový nápis, no servírovanie pri 6 °C mu svedčí. Muškát vyrobený šarmantovou metódou je ideálny na letné popíjanie. K ovocným šalátom ako ľahký olovrant na terase. Ovocné arómy sa nachádzajú aj vo víne. Biely čaj a vinohradnícka broskyňa je doplnená šťavou z mladej mandarínky.

Kto miluje Sauvignon, príde si na svoje. Tradične prevoňaný, ukáže všetko, čo sa v ňom nachádza. Kvetnatý ako plná náruč konvaliniek a grepového kvetu, v chuti ríbezle. Ako sa na etikete uvádza, je chrumkavý a korenistý!

Hrozno, ktoré sa zrodilo vo Francúzsku, sa tam aj nafľaškovalo. Exotické Chardonnay plné ananásovej šťavy, jabĺk a broskýň. Rozhodne odporúčam podchladiť a popíjať s jedlom alebo syrom.

Hrozno, ktoré sa zrodilo vo Francúzsku, sa tam aj nafľaškovalo. Exotické Chardonnay plné ananásovej šťavy, jabĺk a broskýň. Rozhodne odporúčam podchladiť a popíjať s jedlom alebo syrom.

Samotná etiketa s označením Réserve napovedá, že pôjde o komplikovanejšie víno, najmä v chuti. A nemýli sa. Korenistosť limetiek v závere chuti je zaujímavá. Tradičné arómy jablka a hrušky dopĺňajú jemne bylinky ako rozmarín či nechtík lekársky.

Fanúšik cukríkového ružového si príde na svoje. Toto víno je tak ľahké a sviežo iskrivé ako Európan potrebuje. Ako vo vôni, tak aj v chuti je čerstvo otvorený balík želé cukríkov.

Fanúšik cukríkového ružového si príde na svoje. Toto víno je tak ľahké a sviežo iskrivé ako Európan potrebuje. Ako vo vôni, tak aj v chuti je čerstvo otvorený balík želé cukríkov.

8. Merlot

Človek by podľa odrody možno očakával ťažkú aromatiku. No toto víno je ľahunké a ovocné, so svojimi 13,5 % alkoholu je príjemné aj na letné dni, ak ho podchladíte. Chuť je zamatová, ako keď ste v mladosti vyjedali domáci čučoriedkový kompót z komory k mrveničkovému koláču. A tak by ste si ho mali aj vychutnať.

Opäť ovocný Merlot, ktorý je plný ríbezlí a čučoriedok. No v tomto prípade doplnený sladkým korením. Ideálny partner k jedlu. Napríklad k pečenému jahňaciemu, ktoré je rovnako pekne voňavé. Alebo Ossobucco na víne a koreňovej zelenine.

Opäť ovocný Merlot, ktorý je plný ríbezlí a čučoriedok. No v tomto prípade doplnený sladkým korením. Ideálny partner k jedlu. Napríklad k pečenému jahňaciemu, ktoré je rovnako pekne voňavé. Alebo Ossobucco na víne a koreňovej zelenine.

Aké jedlo k tomuto vínu?
Víno je veľmi bežné, vhodné pre denných konzumentov a odporúčam akékoľvek jedlo, ktoré si pripravíte doma. Netreba sa tváriť snobsky, k Merlotu pokojne pečené kura, k bielym vínam živánska s pstruhom na masle.

Recept na záver
Hovädzie Ossobucco narežeme po obvode na blane a zviažeme špagátom. Opečieme na panvici a vložíme do pekáča s pokrievkou do rúry na 180 °C na hodinu. V použitej panvičke si na masle speníme šalotku, koreňovú zeleninu a víno. Pridajte si poriadnu hrsť čerstvých byliniek a cesnaku, prípadne šípkový džem. Prilejte po hodine k mäsu a pečte ešte aspoň hodinu a pol. Nakoniec zahustite vymiešaným maslom s múkou a servírujte so zemiakovou kašou.

Na zdravie!

Tomáš Šajgal
Brand Ambassador, Professional Sommelier WSET 3

Tomáš patrí medzí jednoznačných nadšencov dobrého jedla a nápojov. Pôsobil v reštaurácii FOU ZOO ako Floor Manager a počas svojho pôsobenia v gastronómii získal ocenenie Majster sabráže Slovenskej republiky či ocenenie od prestížneho amerického magazínu Wine Spectator za stavbu vínnej karty.

Dekantovanie šumivého vína, miešanie vlastného cuvée alebo škola sabrage len dopĺňajú jeho portfólio poskytovaných služieb pre gastronomické prevádzky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *