portillo argentinske vino
Inšpirácie a tipy na vína

Argentínska Mendoza v pohári: ako chutí argentínske víno

Zasnežené veľhory, rozkvitnuté vinohrady, ostré slnko a ľadový vietor v tvári. Takto by sa dal opísať moment, keď by ste stáli tam, kde sa rodí víno Salentein. Argentína je krajina rôznych tvárí.

Je to jedna z najdôležitejších vínnych krajín Nového sveta. Rozlohou druhá najväčšia, no jej rozmanitosť je fascinujúca. Väčšina vinohradov sa rozprestiera od úpätia zasnežených Ánd. Kombinácia púštnej krajiny a nadmorskej výšky vytvára silný terroir. Ten sa začal formovať už od roku 1500 najmä španielskymi misionármi a neskôr talianskymi osadníkmi. Posledných 20 rokov sa kvalita vín v tejto krajine rapídne dvíha a ich obľube sa tešia mnohí producenti.

Dnešného producenta, ktorému sa spoločne pozrieme pod korok, má pod kontrolou kráľovská rodina z Holandska. Bodegas Salentein z argentínskej Mendozy sa rozhodla produkovať vysoko oceňované vína. Spoločnosť rešpektuje tamojšiu prírodu a začlenila miestnych obyvateľov do výrobného procesu. Tvrdia, že ľudia a komunita je súčasťou terroir, ktorí tvoria celok.

Portillo vino 5

Ako to už býva zvykom, oblasť je najideálnejšia na pestovanie viniča. To samozrejme tvrdí každý, kto pestuje vinič a dorába z neho víno. V tejto oblasti k tomu prispieva nielen teplotný rozdiel medzi dňom a nocou, ale aj pôda, ktorá je piesočno-hlinitá. Zaiste aj fakt, že samotné vinárstvo sa nachádza v nadmorskej výške 1200 m n. m. priamo uprostred viničov. 49 hektárov pôvodného púštneho biotopu sa zachovalo a na západe sú dominantné zasnežené Andy. Celé vinárstvo je postavené s ohľadom na funkčnosť. Dvojposchodová architektúra krížového pôdorysu je prispôsobená napríklad aj na to, aby víno z nádob putovalo vďaka gravitácii, a tak sa nemusia používať mechanizmy, ktoré by víno ovplyvnili.

Portillo vino 2

Línia vín Portillo

Spoločne ochutnáme vína Bodegas Salentein z argentínskej Mendozy. Biele, ružové a, samozrejme, budú aj červené. Názov línie vín je Portillo. Pomenovaná je podľa historického horského priechodu, ktorý spájal Andy a údolie Uco. Budeme ochutnávať tretie vína tohto vinárstva. Bežné vína na denné pitie, dorobené s rešpektom k surovine a tradičným postupom výroby, no s najmodernejšou technikou vo vinárstve. Všetky fľaše sú šrobovacie, čo nám značne pomôže dať si pohár vína a fľašu pokojne vrátiť do chladničky do polohy ležmo bez akýchkoľvek ďalších inštrumentov.

Krásne exotický Sauvignon, no nie klasický, ako by ste možno očakávali. Kvetinový, voňavý, no chuť po ananáse a mangu vás budú baviť. Sauvignon z Nového sveta, ktorý sa oplatí mať v chladničke v počte aspoň 4 kusy. Ideálny na dni, kedy je vonkajšia teplota nad 25 °C.

Dva- alebo trikrát som sa musel uistiť údajom na etikete, že sa jedná o suché víno. Charakter tohto vína je neskutočne šťavnatý. Jablká na mede, šťavnaté hrušky, sladkosť aj kyslosť súbežne s dlhotrvajúcou dochuťou. Vynikajúce víno k šalátom a pre tých nenáročných, ktorí si nechcú lámať hlavu, len naliať pohár dobrého vína.

Dva- alebo trikrát som sa musel uistiť údajom na etikete, že sa jedná o suché víno. Charakter tohto vína je neskutočne šťavnatý. Jablká na mede, šťavnaté hrušky, sladkosť aj kyslosť súbežne s dlhotrvajúcou dochuťou. Vynikajúce víno k šalátom a pre tých nenáročných, ktorí si nechcú lámať hlavu, len naliať pohár dobrého vína.

Ak si chcete toto víno vychutnať trochu inak, oprášte kryštálové poháre na stopke z kredenca starej mamky. Budete mať opäť jahody v skle, doplnené šťavnatou višňou a lekvárom z ríbezlí.

Ľahký korenistý Cabernet so stopami červeného ovocia. Nevedeli sme sa zhodnúť, či sú dominantnejšie černice alebo ríbezle. Každopádne pekne vyladené a odrodovo charakteristické víno, ktoré sa bude ľúbiť väčšine vašich návštev.

O niečo plnšie telo ako ich Cabernet, no stále pekne korenistý a ovocný. Černice aj ríbezle stále dominujú arómam na nose aj v ústach. No tanín je silnejší a víno sa zdá byť mohutnejšie. Stále krásne šťavnaté a vyladené. Malé bobuľové ovocie, akoby ste nechali v zaváraninovom pohári zaliate vínom. A ten zaváraninový pohár otvorili a ovocie sa tam pekne udomácnilo.

O niečo plnšie telo ako ich Cabernet, no stále pekne korenistý a ovocný. Černice aj ríbezle stále dominujú arómam na nose aj v ústach. No tanín je silnejší a víno sa zdá byť mohutnejšie. Stále krásne šťavnaté a vyladené. Malé bobuľové ovocie, akoby ste nechali v zaváraninovom pohári zaliate vínom. A ten zaváraninový pohár otvorili a ovocie sa tam pekne udomácnilo.

Víno, ktoré má na etikete číslo 1, som si nechal nakoniec. Okrem toho, že táto odroda pochádza z Francúzska, vieme, že má svoj medzinárodný deň 14. apríla. Odroda, ktorá sa teší obrovskej obľube a nájdete ju takmer po celej Argentíne. Purpurová farba už v pohári naznačuje, že aj samotní vinár ju musí milovať. Taníny v chuti sú pekne zaoblené, nič nevytŕča a aj napriek tomu, že je toto víno v ich základnej rade, je veľmi vydarené. Nasladlosť krásne dopĺňa živá kyselinka a môžete si pokojne povedať, že takto asi má chutiť jednoduchý Malbec. Napomáha tomu aj nadmorská výška vinohradu a určite si nezabudnite k tomuto víno niečo dobré navariť. Dajte len pozor na to, aby ste k nemu neservírovali žiadne syry s ušľachtilou plesňou. Veľmi sa s týmto vínom nekamarátia. Mám to odskúšané.

Aké jedlo k tomuto vínu?
Vzhľadom na charakter vín v tejto rade by som sa držal zaužívaných stereotypov. K bielym vínam si dajte kuracie mäso, ryby alebo dobré syry. Pokojne akokoľvek upravenú zeleninu. K červeným vínam si dajte bravčové na ohni, steak alebo dezert z horkej čokolády.

Recept na záver
Parilla! Vyslovuj ako „pa-REE-ja“. Označuje sa tak steaková reštaurácia alebo tiež samotný gril v Argentíne. Ak sa rozprávame priamo o jedle, je to najčastejšie väčší kus hovädzieho mäsa, pomaly a dlho pripravovaného na drevenom uhlí v uzavretom grile až sa samotné mäso rozpadá. Netreba nám v tomto prípade nič viac. Nasekajte si k tomu kopec rôznych byliniek, zamiešajte s olivovým olejom a limetkovou šťavou. Najlepšia omáčka na takéto pečené mäsá. Limetky sa nebojte, dobre to bylinky aj pečené mäso znesú. A otvorte si fľašu dobrého vína!

Na zdravie!

Tomáš Šajgal
Brand Ambassador, Professional Sommelier WSET 3

Tomáš patrí medzí jednoznačných nadšencov dobrého jedla a nápojov. Pôsobil v reštaurácii FOU ZOO ako Floor Manager a počas svojho pôsobenia v gastronómii získal ocenenie Majster sabráže Slovenskej republiky či ocenenie od prestížneho amerického magazínu Wine Spectator za stavbu vínnej karty.

Dekantovanie šumivého vína, miešanie vlastného cuvée alebo škola sabrage len dopĺňajú jeho portfólio poskytovaných služieb pre gastronomické prevádzky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *