pisano tannat
Inšpirácie a tipy na vína

V Uruguaji práve teraz oberajú Tannat: ako chutí?

Fotografia sa mi objavila práve teraz na Facebooku stránky vinárstva Pisano. Tak kde je to Pisano a čo je to Tannat?

Pisano bola jedna z prvých oficiálnych zahraničných ochutnávok, ktorú sme pre členov Asociácie someliérov SR organizovali. V spolupráci so spoločnosťou Divari prišli na Slovensko vinári až z ďalekého Uruguaja. Boli sme vtedy uveličení, mnohí z nás vôbec po prvýkrát chutnali víno z Uruguaja, a to víno bolo skvelé. Úplne iné ako to naše.

Základné informácie o Uruguaji:

  • Rozloha vinohradov: 5 991 ha
  • Počet vinárstiev: 160
  • Ročná produkcia: 133 miliónov fliaš
  • 10 top odrôd: Tannat, Moscatel de Hamburgo, Merlot, Ugni Blanc, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Marselan, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Albariňo.

„Všetci sme deti imigrantov z Talianska, Španielska a Francúzska, a každý sem na palubu doniesol nejakú odrodu,“ vysvetľuje Gabriel Pisano v októbrovom vydaní časopisu Decanter.

Odkiaľ sa sem Tannat dostal? Vieme, že prvýkrát bol spomenutý v Madirane v juhozápadnom Francúzsku. V Uruguaji ho predstavil obchodník Harriague (práve po ňom túto odrodu takto niekedy v Uruguaji nazývajú) počas baskickej imigračnej vlny do Uruguaja.

Tannat je nepochybne šampión. Jeho odolný charakter a nezlomná osobnosť prekoná veľa prekážok a výsledkom je, že Tannat je v Uruguaji najviac vysádzaná odroda.

Dalo by sa povedať, že Uruguaj je „butiková“ vínna krajina, ale to vôbec neznamená, že je heterogénna. Nájdete tu viac ako 99 druhov pôdneho podložia. Viac ako polovica obyvateľstva (podľa sčítania v roku 2020 je to 3, 477 milióna) žije v hlavnom meste Montevideo a jeho okolí. Nie je preto prekvapením, že viac ako 80 % vinohradov sa nachádza práve v tejto oblasti. Bohatá hlinitá pôda, ktorá je vhodná pre veľa odrôd, odráža veľa príbehov imigrantov, ktorí tu založili vinárstva.

tannat pisano uruguaj vino

Pisano

Pisano je v prvom rade rodinné vinárstvo. „Pisano je spôsob života,“ hovorí Daniel Pisano. „Nie je to podnikanie, ale spôsob života a my nie sme firma – sme rodina. Naše meno je na každej fľaši vína a žijeme vo vinohrade. Sme deti, rodičia, starí rodičia a prastarí rodičia v malom uruguajskom vinárstve.“

Traja bratia teraz vedú operácie: Gustavo, vinár; Eduardo, agronóm; a Daniel, manažér exportu. Spoločne obhospodarujú viac ako 30 hektárov viníc a vytvárajú inovatívne portfólio vín, ktoré zasahuje široko ďaleko.

Rodinná vinárska história v Uruguaji sa začína v roku 1870, keď Francesco Pisano prišiel z La Ligúrie v Taliansku do Uruguaja a jeho syn Don Césare Secundino Pisano sa presťahoval do Progresa a vysadil tam vinice v roku 1914. Výroba ich prvého vína trvala desať rokov, v roku 1924, ktorý bol prvým rodinným ročníkom Pisano v Uruguaji.

Gustavo, Daniel a Eduardo Pisano

Dnes je rodinné vinárstvo v rukách štvrtej generácie, bratov Daniela, Gustava a Eduarda. Vinár piatej generácie Gabriel Pisano spolupracuje aj so svojím otcom a strýkmi, vďaka čomu je to skutočný rodinný podnik. „Okrem toho, že máme jeden z najlepších terroir v regióne, sme rodina milovníkov vína a toto je náš život a vášeň,“ vysvetľuje Daniel Pisano. „Našou filozofiou je mať rodinnú produkciu a naše vína odzrkadľovať nás ako ľudí, ako aj našu krajinu a klímu. Pisano Family Vineyards sú jedinečné kvôli ľuďom, ktorí stoja za každou fľašou.“

Pisano, Cisplatino Tannat Reserva, 2020

„Tannat odráža terroir tak, ako skoro žiadna iná odroda. Preto v Uruguaji nájdete toľko štýlov Tannatov, koľko štýlov terroir,“ hovorí Daniel Pisano

  • Rubínová farba,
  • Koncentrovaná vôňa: slivky, orechy, koreniny a mladé huby,
  • Pevné taníny, po chvíli arómy čučoriedok, černíc a hrozienok.

Pisano, Cisplatino Tannat Reserva, 2020

„Tannat odráža terroir tak, ako skoro žiadna iná odroda. Preto v Uruguaji nájdete toľko štýlov Tannatov, koľko štýlov terroir,“ hovorí Daniel Pisano

  • Rubínová farba,
  • Koncentrovaná vôňa: slivky, orechy, koreniny a mladé huby,
  • Pevné taníny, po chvíli arómy čučoriedok, černíc a hrozienok.

Pisano, RPF – Reserva Personal de la Familia Tannat, 2017

Ak chcete spoznať odrodu Tannat, ochutnajte práve tento Tannat. Tannat vďaka hrubej šupke dosahuje najvyššie priečky, tam kde porovnávame obsah trieslovín v šupke. Práve vďaka týmto trieslovinám je jeho archivačný potenciál mimoriadne dlhý.

Túto fľašu sme ochutnali s mojim veľmi šikovným študentom Lukášom Gachom počas juniorského someliérskeho kurzu. Ukážkovo ho zdekantoval hneď na začiatku nášho stretnutia, čo urobil veľmi dobre. Boli sme spolu asi 3 hodiny a počas tohto času sa víno krásne vyvíjalo. Na začiatku dominantné triesloviny sa pekne zaokrúhľovali, do popredia sa začal ukazovať ovocný charakter vína.

  • Farba: veľmi intenzívna, rubínovogranátová, tmavofialová,
  • Vôňa: tóny veľmi zrelých červených a čiernych bobúľ, korenia, horkej čokolády,
  • Chuť: opulentná stredná chuť, vynikajúci bohatý a koncentrovaný záver – černice, maliny, horká čokoláda.

Ideálne na doplnenie grilovaného červeného mäsa a dobrej domácej zabíjačky. Teraz v zime podávajte medzi 18 – 20 stupňov Celzia.

Veľmi odporúčam na posledné výkriky zimy!

tannat pisano

Beáta Vlnková
Professional Sommelier, WSET 3

Sme nesmierne poctení, že na našom blogu môžete čítať články od najvýraznejšej osobnosti vo svete vína na Slovensku. Za vínom precestovala celý svet a naplno sa venuje podpore vínnej kultúry a vzdelávaniu v tejto oblasti.

„Sedíte na terase vinárstva zaliatej slnkom. Pred vami zopár kalichov dobrého vína a rozprávate sa s vinárom. To víno je oknom do jeho duše a je nesmierne zaujímavé to okno otvárať. V tej chvíli pochopíte, že práve teraz nechcete byť nikde inde.“

  • Prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky (ASSR)
  • Členka finálových komisií na Majstrovstvách sveta somelierov, ktoré organizuje Association de la Sommellerie Internationale (2007 Atény, 2013 Tokio, 2016 Mendoza, 2019 Antverpy)
  • Sommelier Onorario, ASPI – Honorárny člen Asociácie profesionálnych somelierov Talianska

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *