Vo Francúzsku je vinárom vždy majiteľ pôdy, aj keby na vinice dozeral len cez ďalekohľad z pohodlia svojej pracovne. Aj z našich slovenských vinárov sú takí malí Francúzi, ktorí túžia precítiť spojenie so zemou a dôraz k hroznu, ktoré formujú ich víno. Príbeh bratov Frtúsovcov z Frtus Winery začal vo vinici.
Niekedy však cesta vinára nie je taká priama a akékoľvek rodinné predurčenia či história nezaručujú ani oddanosť vínu. Bratia Radoslav a Stanislav Frtúsovci už ako deti pomáhali dedovi vo vinici. S úsmevom spomínajú na deda ako predsedu družstva, ktorého vinica musela vyzerať ako anglický trávnik. Dokonca aj absolvovanie poľnohospodárskej školy v Leviciach nepodčiarklo ich vinárske smerovanie. Na roky sa vinárstvu vzdialili a pracovali v sfére vzdialenej vôni viniča.
Ale viete, ako sa hovorí, čo bolo raz spojené, človek nerozlúči, a tak sa aj stalo. Dospeli a zaradili sa v spoločnosti, ale pokiaľ vás ťahá túžba k niečomu a vy cítite, že to je ten vzťah, ktorý vám rozpaľuje srdce, to jediné vám dáva zmysel a potešenie, ani úspešné zaradenie v spoločnosti vaše smerovanie nezavŕši, a tak sa prirodzenou cestou dostanete tam, kam vás to tiahlo. A aj bratia Frtúsovci sa vrátili k vínu.
Počas každoročnej rodinnej oberačky im v roku 2008 skrsla na um myšlienka vyrobiť vlastné víno. V začiatkoch netušili, že sa stanú uznávanými a rešpektovanými vinármi. Nedisponovali technológiou, ktorú majú k dispozícii teraz, zato spoločné nadšenie a postupné kroky zveľaďovania vinárstva a vzdelávania ich doviedli k hodnotným výsledkom. Svoje hrozno menia na kvalitné víno.
Len prežiť burčiak
Kým sa k nim však dostali, zažili toho dosť a zaiste nikdy nezabudnú na výrobu burčiaku. Ten treba skladovať, kým nás obdarí radosťou a kde by sa burčiak skladoval, ak nie v pivnici. Tak sa jedného dňa bratia vybrali do pivnice, ale tento deň bol iný než zvyčajne. Spočiatku mali úsmev na tvári, následne prišli na rad pýtavé pohľady a keď ich malátnosť začala opantávať, vedeli, že je zle. Rýchlo, teda v medziach malátnych nekoordinovaných pohybov, sa vyštverali von z pivnice a dýchali ako znovuzrodení. Vtedy sa im vrátili iskry do očí a už sa len tešili, ako unikli zubatej spod kosy.
„Pri kvasení burčiaka prichádza k uvoľňovaniu oxidu uhličitého, kde v menších a uzavretých miestnostiach kvasenie vytvára silnú koncentráciu a jeho následné vdychovanie môže privodiť stav bezvedomia. Bezvládny človek sa nakoniec z dôvodu nedostatku kyslíka udusí.“
Dunaj
15,36 € s DPHFrtus winery, 2021
SLOVENSKO |
Pastva pre oči. Na oko tmavé, ale príťažlivé. Pri lepšom pohľade vystupujú červenobordové odlesky. V nose veľa tmavého ovocia...
Pesecká leánka
9,09 € s DPHFrtus winery, 2023
SLOVENSKO |
Kalich naplnený leánkou s iskrivou farbou svetlej slamy a slnečného svitu. Ovoňajte a zahryznite sa do vinohradníckej broskyne...
Frankovka modrá rosé
9,09 € s DPHFrtus winery, 2023
SLOVENSKO |
Tehlová farba v kalichu. Šťavnatá, nasladlá a plná ovocia, ktorá dotvára lahodnú chuť rosé Frankovky s harmonizujúcim telom...
Noria
10,88 € s DPHFrtus winery, 2023
SLOVENSKO |
Jemná zlatistá farba. Vôňa po prezretom mangu, žltom melóne a jemná pikantnosť po bielom korení. Aromatika sa prenáša...
Milia
10,88 € s DPHFrtus winery, 2023
SLOVENSKO |
Zlato v kalichu. Čerstvý lúčny med, lipa či sušené hrozienka v aromatike, ktoré prevládajú aj v chuti, kde vás prekvapí šťavnatý...
Pivnicu prevetrali a pokračovali ďalej vo výrobe vína. Ich vynaliezavosť a dôvtip sú však vo vinárstve prítomné od samého začiatku. Pri výrobe prvých vín sa museli svojpomocne vysporiadať aj s teplotou, ktorá vzniká pri kvasení. Ukontrolovanie teploty sa im nakoniec podarilo a víno schladili mrazenými fľaškami od Coca-Coly. 🙂
Vďaka ich odlišnému pohľadu na svet sú títo mladí ambiciózni vinári vždy s víziou popredu a každý rok nás prekvapia nejakou novinkou. Tento rok sa tešíme ich novému sektu Pinot Chardonnay. Určite by vám nemala uniknúť ani svieža Pesecká leánka, voňavá Noria, rubínový Dunaj či lahodná Mília. Okrem iného tento mesiac otvárajú svoju novú vínotéku v Leviciach, kde môžete ochutnať celé porfólio vín Frtus Winery. Zaslúžene prezentujú svoje vína ako „Originálne víno pre originálnych ľudí“, každé víno je jedinečné ako my ľudia a každý z nás si nájde svojho vínneho spriaznenca, ktorý zaplavuje emóciou a dotvára náš aktuálny stav, akoby povedal Radoslav Frtús.
Skutoční vinári
Postupom času sa dopracovali k vlastným 15 ha vinohradom. Tento rok obhospodarujú, na budúci vysádzajú a v rokoch 2020-2022 sa môžeme tešiť na panenskú úrodu. Záleží im aj na prenajatých lokálnych viniciach, aby zachovali terroir. Celá technológia vinárstva sa nachádza tam, kde to všetko začalo, v dome ich deda v Podlužanoch. V súčasnosti je ich ročná produkcia 40-tisíc fliaš a postupne sa blížia k ich snu 70 – 80-tisícom fliaš ročnej predanej produkcie.
Vína bratov Frtúsovcov známe ako Frtus Winery sa ocitli veľmi rýchlo medzi uznávanými vínami. To, čím sa odlišujú od ostatných vinárstiev, spočíva v ich samotnom jadre, v bratskej chémii.
Mladšieho brata Stanislava stretneme vo viniciach, v nich žije, ich dýcha a formuje budúcu úrodu, ktorá mu derie ruky. Je v tom až poetika, ako sa venuje každému strapcu. Je pri víne od jeho zrodu až do konca.
Starší brat Radoslav je zakladateľ, manažér a inovátor, ktorý sa zaujíma o samotný proces výroby vína. Odlišné názory ich posilňujú a vytvárajú možnosť napredovania. Vždy vedia nájsť spoločné riešenie a nezaprú nielen svoju krv, ale ani chuťové poháriky a s radosťou si spolu vychutnávajú rovnaké vína.
Ďakujeme bratom vinárom za krásny deň v sprievode lahodných vín, ktorí nám rozpovedali príbehy plné driny, zážitkov a lásky. Určite sa zastavte vo Frtus winery a prechutnajte ich vynikajúce vínka. Na zdravie!
S láskou váš Wine Expert