prosecco desiderio
Inšpirácie a tipy na vína

3 tipy na farebné talianske bublinky: biele Prosecco a jeho ružový a červený brat Spumante

Ako mladý som sa čudoval, prečo je okolo mňa tak mnoho Talianska. V kuchyni špagety, pizza, šaláty, v TV opera, filmy a v múzeách obrazy. Nehovoriac o tom, že každý rok prišiel iný letný hit. Taliansky.

Dnes viem, že to má jednoduché vysvetlenie. Žiadne klišé nevzniklo náhodou. Pochopil som to okamžite, po mojej prvej návšteve tejto krajiny. Vášeň ku všetkému, čo tamojší ľudia robia. Chuť žiť, jesť, tancovať a milovať! Umelci, ktorí dokážu hodiny a hodiny diskutovať s priateľmi, pri poháriku vína, v ich obľúbenej vieche. Všetky tie chute a vône, nesúce sa vzduchom. Olivový olej, slnkom vyhriate paradajky, čerstvé ryby a chrumkavý chleba. To je len zlomok toho, čo môžeme ochutnať v tejto nádhernej, bohom pobozkanej krajiny.

Prosecco ako posolstvo talianskej vášne

Postupom času som badal obrovský vplyv tejto krajiny aj na to, čo popíjam. Averna, Negoni, Limoncello a, samozrejme, bubliny. Tie slávne svetové bubliny. Prosecco! Našťastie, dnes už nie je problém nájsť dobré Prosecco aj u nás.

V samom srdci oblasti Marca Trevigiana lemujúc vinohradmi, v mieste narodenia Prosecca Superiore Treviso DOC, také nájdete určite, pretože tam to všetko začína a iba v oblasti Veneta sa rodí vychýrené Prosecco, a teda aj Prosecco Desiderio N°1. Vinárstvo produkujúce bublinky, ba čo viac, spájajúce sa s umeleckou obcou. Ako sami o sebe tvrdia, milujú poctivé remeslo a umelecký smer. A o tom svedčí ich víno.

Fľaše sú veľmi elegantné. Umiestňujú ich radi do galérií alebo na koncerty. Tam sa dajú priamo aj ochutnať a zažiť tak spojenie mnohých kultúr. Vínu sa venujú komplexne. Dbajú na dôraz pri pestovaní hrozna, jeho spracovaní aj dozrievaní v pivnici. Je už len na nás, aby sme ich tvrdú prácu ocenili. Najlepšie tak spravíme, ak si poriadne vychutnáme ich víno.

Produkciu z vinohradov a pivníc vinárstva Desiderio N°1 môžeme ochutnať v troch prevedeniach. Biele, ružové aj červené bubliny. Pod bielymi sa ukrýva už tradičné Prosecco z odrody Glera a podobne ako Champagne ide o sekt – víno, ktoré má bublinky a nazýva sa podľa regiónu, v ktorej vzniklo.

Doteraz sme sa nemohli stretnúť s inou farbou Prosecca než bielou a veľkou novinou tohto roka je aj povolenie k výrobe Rosé Prosecca, ktoré Taliansko získalo len nedávno podľa prísnych pravidiel. To však neznamená, že sme si vysokú kvalitu ružových či červených bubliniek nemohli vychutnávať, pretože Desiderio N°1 okrem Prosecco vysokej kvality je obľúbené aj výrobou farebných Spumante.

desiderio n1

1. Prosecco Millesimato Brut Treviso Doc

je zrejme prvé, ktoré si z tejto trojice
otvoríte. Dobre spravíte. Klasické tóny
ako sú jablko, hruška, kvapka medu alebo
ananás sa pekne ukážu v aróme aj na jazyku.
Bubliny sú pomerne veľké. Je to predsa
Prosecco. Chuť je pekne trvajúca.
Sprevádza prípadne jedlo, ktoré
si k nemu doprajete.

Aké jedlo k tomuto vínu?
Napadne mi hneď niekoľko vhodných kombinácií. Tak si ich predstavte v mysli a povedzte mi, či sa hodia k sebe. Na jemné plátky nakrájaná bravčová Mortadella Bologna. Áno, to je tá s bielymi kockami v štruktúre rezu. To je slanina a v tej jemnej saláme je aj kopec korenia a pistácií. K tomu jedna mäkká mozzarella “stracciatella di bufala”, miska olivového oleja a do neho namáčať chrumkavý domáci chleba. Cítite to?

Druhá vhodná kombinácia je pre mňa určite s kuracími špízmi, grilovanými na drevenom uhlí. Podávané na šafránovom rizote s nakladanou červenou cibuľou ako kyslým akcentom k vínu.

2. Rosé Spumante Cuvée Prestige Brut

charakter vína je suchý. Vo vôni aj
v chuti dominujú bubliny. Víno je
svieže, silno šumivé a veľmi pekne
cítiť mineralitu až slanosť v závere.
Ríbezle sú asi to, čo vystihuje toto víno.

Je ešte stále označované ako Spumante. Od januára roku 2021 však platí, že už poznáme aj ružové Prosecco. Musí spĺňať niekoľko kritérií. Napríklad odrody len Glera a Pinot Noir (max. 10-15 %), ktoré sú aj v tomto víne použité. Talianska vláda ho uzákonila a talianske konzorcium na čele so Stefano Zanette sa veľmi tešia. Je to výrazný krok, ktorý pomôže tomuto štýlu vína v tejto ťažkej dobe.

A aké jedlo k tomuto vínu?
Rozhodne by som rád porušil pravidlo „biele k bielemu“ a „červené k červenému“. K tomuto ružovému by som veľmi rád videl na vašom stole sušenú šunku. Avšak nielen Prosciutto di Parma, ktorú zrejme poznáte. Dajte si k tomu Bresaolu. Vzduchom sušené, solené hovädzie. Vždy z inej časti v závislosti od pôvodu. Také to výrazne červené, hutné až takmer lepivé. Silná chuť mäsa a k tomu osviežujúce bubliny.

2. Rosé Spumante Cuvée Prestige Brut

charakter vína je suchý. Vo vôni aj
v chuti dominujú bubliny. Víno je
svieže, silno šumivé a veľmi pekne
cítiť mineralitu až slanosť v závere.
Ríbezle sú asi to, čo vystihuje toto víno.

Je ešte stále označované ako Spumante. Od januára roku 2021 však platí, že už poznáme aj ružové Prosecco. Musí spĺňať niekoľko kritérií. Napríklad odrody len Glera a Pinot Noir (max. 10-15 %), ktoré sú aj v tomto víne použité. Talianska vláda ho uzákonila a talianske konzorcium na čele so Stefano Zanette sa veľmi tešia. Je to výrazný krok, ktorý pomôže tomuto štýlu vína v tejto ťažkej dobe.

A aké jedlo k tomuto vínu?
Rozhodne by som rád porušil pravidlo „biele k bielemu“ a „červené k červenému“. K tomuto ružovému by som veľmi rád videl na vašom stole sušenú šunku. Avšak nielen Prosciutto di Parma, ktorú zrejme poznáte. Dajte si k tomu Bresaolu. Vzduchom sušené, solené hovädzie. Vždy z inej časti v závislosti od pôvodu. Také to výrazne červené, hutné až takmer lepivé. Silná chuť mäsa a k tomu osviežujúce bubliny.

3. Rosso Spumante Millesimato Extra Dry

je červená verzia šumivého vína.
Ak máte radi sladko kyslé kombinácie,
toto víno vás poteší. Trieslovina
pôsobí zamatovo. Niečo ako vaše
prvé nedozreté višne v živote.
Ponáhľate sa, lebo chcete ochutnať
tie sladké červené plody. No aj napriek
kyslosti a trpkosti ich chcete jednu
za druhou. Veľmi príjemné červené bubliny.

A aké jedlo k tomuto vínu?
Určite by som si zvolil niečo suchšie. Varené hovädzie, príjemná paradajková omáčka k tomu. Vyvarujte sa čokoládovému dezertu, aj keď vás to môže lákať. Ak budete mať grilovačku, skúste peruánsky recept na grilované plátky hovädzieho srdca. Je to kvalitné mäso a môžete ním prekvapiť svojich hostí.

desiderio one

Recept na záver
Doprajte si jedno jedlo k všetkým trom vínam. Nie je jednoduché napárovať k trom farbám vína jedno jedlo, ale občas sa také nájde. Presne tento prípad to je.

  • 4 porcie, 25 minútová príprava,
  • 1 kg mušlí, otvorené vyhoďte,
  • 125 g masla rozpustite a orestujte na nej 1 cibuľu a 3 cesnaky po dobu 5 min.,
  • Pridajte plechovku nasekaných paradajok, za hrsť nasekanej petržlenovej vňate, pohár bieleho vína a čerstvo pomleté korenie,
  • Varte, kým sa všetky mušle otvoria. Tie, čo sa neotvoria, vyhoďte, sú zlé,
  • Najideálnejšou prílohou je grilovaný chleba a pohár Prosecca,
  • Nezabúdajte jedlo servírovať vo veľkom tanieri, posypané vňaťou a pekne naservírované. Oči jedia prvé a Prosecco musí byť poriadne chladené.

Na zdravie!

Tomáš Šajgal
Brand Ambassador, Professional Sommelier WSET 3

Tomáš patrí medzí jednoznačných nadšencov dobrého jedla a nápojov. Pôsobil v reštaurácii FOU ZOO ako Floor Manager a počas svojho pôsobenia v gastronómii získal ocenenie Majster sabráže Slovenskej republiky či ocenenie od prestížneho amerického magazínu Wine Spectator za stavbu vínnej karty.

Dekantovanie šumivého vína, miešanie vlastného cuvée alebo škola sabrage len dopĺňajú jeho portfólio poskytovaných služieb pre gastronomické prevádzky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *