Milujem nemecké rizlingy a chutnala som ich veľa priamo v Nahe, Rheingau, Rheinhessen. Nedávno som ochutnala tie z Falcka a veľmi ma prekvapili. Tak som sa tam vybrala.
Je to z Bratislavy asi 800 km, už mierne unavená pár kilometrov pred cieľom som sa ocitla v dopravnej tlačenici vo veľmi rozvinutej priemyselnej oblasti. „Načo som sem ja len chodila?“ prebehlo mi hlavou. Trvalo to však len pár minút a naraz som sa ocitla akoby v inom svete.
Vonku sa citeľne oteplilo, objavili sa mierne zvažujúce sa pokojné vinohrady, po hluku a smogu ani chýru. Ocitla som sa v čarovnej vinárskej oblasti, čo mi po roku s Covidom už veľmi chýbalo. Mojou plánovanou zastávkou bolo vinárstvo Reichsrat von Buhl v malebnej dedinke Deidesheim. Predtým však, než začnete čítať, veľmi odporúčam otvoriť si od nich ružové bublinky.
Sekt Rosé Brut, 2015, 100 % Pinot Noir, Reichsrat von Buhl
Vôňa: červené ríbezle, mokré kamene, brioška, jahody.
Chuť: stredné telo, červený grapefruit, sladký pomaranč, vianočka s jahodovým džemom, krémové, vyzreté, elegantné víno.
Niet divu, že pripomína Champagne. Víno vyrobené druhotnou fermentáciou vo fľaši vytvoril Mathieu Kauffmann, v tom čase hlavný technológ vinárstva, ktorý tento post zastával dvanásť rokov aj v slávnom Champagne Bollinger. Práve vo Falcku nájdete množstvo vynikajúcich sektov.
Falcko
Falcko je kľúčová vinárska oblasť v západnom Nemecku, ktorá sa nachádza medzi riekou Rýn a nízko položeným pohorím Haardt (prirodzené pokračovanie alsaských Vogéz).
Je vzdialené len hodinu a pol jazdy juhozápadne od Frankfurtu, ale máte pocit, že ste na juhu Álp. Nádherná, idylická krajina. Prekvapivo stredomorské podnebie, dozrievajú tu olivovníky, figy a mandle.
Pokrýva obdĺžnik pevniny dlhej 75 kilometrov a širokej 25 kilometrov. Na severe leží Rheinhessen; na juh, francúzske hranice a Alsasko. S riekou Rýn sa však nikde nestretáva. Rozloha vinohradov je 23 500 ha (na Slovensku máme okolo 10 000 ha).
Falcko je najteplejší a najslnečnejší nemecký región. Vinohrady ležia v tesnej blízkosti pohoria Haardt, ktoré poskytuje ochranu pred studenými západnými, dažďovými vetrami a vytvára tak dažďový tieň. Svahy s východným aspektom tiež profitujú z otepľovania slnkom v ranných hodinách, keď sú teploty najviac limitované.
Pôda je tu rozmanitá a pohybuje sa od pieskovca, vápenca, slieňu, sprašovej hliny a žuly až po izolované úseky bridlice. Vápenec je veľmi častý v severnom Falcku, zatiaľ čo spraš a hlina sú rozšírenejšie v južnom Falcku. Zatiaľ čo Riesling hrá dominantnú úlohu vo Falcku, južné Falcko sa môže chváliť Pinotmi. Teplejšie podnebie a hlboké sprašovo-hlinité pôdy priaznivo pôsobia na Pinot Blanc, Pinot Gris a Pinot Noir. Takmer 40 % pestovateľskej plochy je vysadených modrými odrodami, čo z Falcka robí najväčšiu oblasť červeného vína v Nemecku.
Pokiaľ ide o kvalitu aj kvantitu, Falcko je jedným z najdôležitejších vinárskych oblastí Nemecka a veľkým prísľubom do budúcnosti. Zvyšujúci sa podiel najlepších nemeckých rizlingov a Pinot Noir (Spätburgunder) pochádza práve z viníc Falcka. Nedávno som sa stretla s prezidentom nemeckých someliérov Peerom Holmom. Dozvedela som sa, že vo Falcku je enormný nárast rastu mladých vinárov. Peer je každoročne členom komisie, ktorá vyberá najlepších mladých vinárov tejto oblasti.
Pinot Noir rosé, 2017, Reichsrat von Buhl
Predchodca tohto vína sa podával pri otvorení Suezského prieplavu, odtiaľ pochádza aj historický názov. Bola som na pochybách, keď sme sa chystali otvoriť túto fľašu rosé z roku 2017. Okamžite sme však pochopili, že vo vinárstve Reichsrat Von Buhl nevyrábajú ružové vína vtedy, keď hrozno nie je dosť dobré na červené víno. Odporúčam fľašu otvoriť trochu vopred – hneď po otvorení bolo víno trochu zavreté. Po pár minútach sa nadýchlo a krásne otvorilo. Vo vôni čerešne, višne a jemný závan novej koženej kabelky. Víno bolo lisované z odrody Pinot Noir, 14 hodín na šupkách, spontánne kvasilo. V biodynamickej kvalite, tak ako je v tomto vinárstve zvykom. Minerálne, krémové, stále svieža kyselina, mimoriadne dlhá dochuť.
Ak zvyčajne nepijete červené vína a máte jedlo, ktoré si žiada červené víno, toto ružové ho v plnej miere zastúpi. My sme si k tomu dali mäsové guličky z teľacieho mäsa v paradajkovej omáčke z čerstvých paradajok, mrkvy a byliniek. Ak chcete očariť a prekvapiť svojich hostí, uvarte im toto jedlo a podávajte s týmto vínom.
VON BUHL Riesling, 2019, Reichsrat von Buhl
Riesling sa narodil v Nemecku. U nás nazývaný Rizling rýnsky, vo svete Riesling. Vznikol v Porýni z divého viniča Vitis Vinifera Silvestris a ako prvý ho nechal vysadiť na brehoch Rýna kráľ Ludwig (843 – 876). Hovorí sa, že na jar pozoroval strmé svahy nad Rýnom a kde sa sneh topil ako prvý, tam rozkázal vysadiť vinič. Riesling postupne vysadil pôvodné odrody Trolínske a Orleans. Podľa iného zdroja vznikol Riesling krížením odrôd Heunisch a Tramín v okolí horného toku Rýna. Prvá písomná zmienka o Rieslingu je z 13. marca 1435, keď záznam z inventúry skladu šľachtica Johanna IV. z Katzenelnbogen v Rűsselheime hovorí: „22 šilingov za sadenice Riesslingen do vinohradu.“ Modernejšie hláskovanie Riesling bolo prvýkrát zdokumentované v roku 1552, keď ho spomenul Hieronymus Bock vo svojom latinskom herbári.
Tento Riesling prezentuje klasický štýl vinárstva von Buhl, je pevné, precízne, minerálne a ostré. Vo vôni minerálny, arómy jazmínu, grapefruitu, citrónovej kôry, ľahulinký závan petroleja.
VON BUHL Riesling, 2019, Reichsrat von Buhl
Riesling sa narodil v Nemecku. U nás nazývaný Rizling rýnsky, vo svete Riesling. Vznikol v Porýni z divého viniča Vitis Vinifera Silvestris a ako prvý ho nechal vysadiť na brehoch Rýna kráľ Ludwig (843 – 876). Hovorí sa, že na jar pozoroval strmé svahy nad Rýnom a kde sa sneh topil ako prvý, tam rozkázal vysadiť vinič. Riesling postupne vysadil pôvodné odrody Trolínske a Orleans. Podľa iného zdroja vznikol Riesling krížením odrôd Heunisch a Tramín v okolí horného toku Rýna. Prvá písomná zmienka o Rieslingu je z 13. marca 1435, keď záznam z inventúry skladu šľachtica Johanna IV. z Katzenelnbogen v Rűsselheime hovorí: „22 šilingov za sadenice Riesslingen do vinohradu.“ Modernejšie hláskovanie Riesling bolo prvýkrát zdokumentované v roku 1552, keď ho spomenul Hieronymus Bock vo svojom latinskom herbári.
Tento Riesling prezentuje klasický štýl vinárstva von Buhl, je pevné, precízne, minerálne a ostré. Vo vôni minerálny, arómy jazmínu, grapefruitu, citrónovej kôry, ľahulinký závan petroleja.
Pripravili sme si k nemu zelenú špargľu s nasekanými mandľami a kôprom. Zelená špargľa je intenzívnejšia nielen farbou, ale aj arómami. Preto je k nemu vynikajúcou voľbou práve Riesling z Falcka, ktorý je plný a aromatický.
Armand Riesling Kabinett, 2019, polosladké, Reichsrat von Buhl
Po zavírení vína v kalichu broskyne, jablká, mineralita, pomarančová kôra. Plné telo, chuť zostáva v ústach. Skvelá kombinácia s thajským kuracím kari. Mierna pikantnosť jedla sa krásne snúbila so sladkosťou vína.
Vyskúšali sme ho potom ešte ku chrumkavému, nie veľmi sladkému jablkovému crumble. Lahôdka!
BIO víno – SUEZ Riesling
29,15 € s DPHReichsrat Von Buhl, 2018
NEMECKO |
Suez" edícia je poctou Rieslingu z Reichsrat von Buhl, ktoré bolo podávané pri príležitosti otvorenia Suezského prieplavu v roku 1869...
BIO víno – Deidesheimer Leinhöhle Riesling
36,52 € s DPHReichsrat Von Buhl, 2018
NEMECKO |
Cisárska rada Buhl Riesling "Deidesheimer Leinhöhle" je skutočný klenot s očarujúcou jasnou citrusovou žltou v pohári. Aróma je...
Rieslaner Auslese, 2015, sladké, Reichsrat von Buhl
Čo je to vlastne Rieslaner? Vzácna podceňovaná nemecká odroda, z ktorej sa vyrábajú očarujúce botrytické sladké vína. Kríženec Silvaner x Riesling vyšľachtil August Ziegler v roku 1921 vo Wűrzburgu. Tak ako Riesling dozrieva neskoro a zároveň je schopná udržať si vysoké kyseliny. Pestuje sa práve vo Falcku a málo aj vo Fransku (Franken).
Opojné arómy botrytického vína: pomarančová šupka macerovaná v trstinovom cukre, tóny sušeného ovocia – mango, ananás, marhuľa. To všetko sa prelína s tónmi medu a hrozienok. Zároveň príjemné kyseliny, ktoré vyvažujú sladkosť vína. Vyskúšali sme ho s domácou vanilkovou zmrzlinou a horúcimi malinami: Heisse Liebe!
Beáta Vlnková
Professional Sommelier, WSET 3
Sme nesmierne poctení, že na našom blogu môžete čítať články od najvýraznejšej osobnosti vo svete vína na Slovensku. Za vínom precestovala celý svet a naplno sa venuje podpore vínnej kultúry a vzdelávaniu v tejto oblasti.
„Sedíte na terase vinárstva zaliatej slnkom. Pred vami zopár kalichov dobrého vína a rozprávate sa s vinárom. To víno je oknom do jeho duše a je nesmierne zaujímavé to okno otvárať. V tej chvíli pochopíte, že práve teraz nechcete byť nikde inde.“
- Prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky (ASSR)
- Členka finálových komisií na Majstrovstvách sveta somelierov, ktoré organizuje Association de la Sommellerie Internationale (2007 Atény, 2013 Tokio, 2016 Mendoza, 2019 Antverpy)
- Sommelier Onorario, ASPI – Honorárny člen Asociácie profesionálnych somelierov Talianska