Popis
Quinta do Romeu organický olivový olej 3 litre
Extra Virgin Organic Olive Oil – čistá olivová šťava. Olej sa nerafinuje, neupravuje, neobsahuje žiadne prísady ani konzervačné látky.
- kyslosť: menej ako 0,2 %,
- vyrába ho rodinná firma Menerés od roku 1874,
- balenie: 3 litre.
Pôvod
Vyrába sa v Quinta do Romeu, rodinnej firme Menerés od roku 1874, oblasti Trás-os-Montes v severovýchodnom Portugalsku v rámci regiónu klasifikovaného ako chránené označenie pôvodu. Olivové háje sa nachádzajú na šikmých terénoch s pôdami bohatými na bridlicu v neintenzívnom rozložení (minimálne desať metrov medzi olivami).
Ekosystém
Olivové stromy na pozemku tvoria prírodnú mozaiku s ostatnými pozemkami obsahujúcimi vinič alebo korkové stromy. Výsledná poľnohospodárska mozaika prechádza dvoma tokmi, ktoré integrujú miestnu biodiverzitu.
Aký druh olivového oleja sa tu vyrába?
Olivový olej Romeu – extra virgin organický (certifikovaný spoločnosťou SATIVA PT / AB 03) a vyrábaný v rámci chráneného označenia pôvodu, čo znamená, že žiadne chemikálie sa nepoužívajú ani na pestovanie, ani na extrakciu a že pochádza z oblasti, ktorá je jednoznačne vhodná pre vývoj tohto produktu.
Degustačné poznámky
Zelenožltá farba s intenzívnymi arómami trávy, kvetov a olív. Chuť je zaoblená, hustá a tekutá; počínajúc náznakom sladkých mandlí, nasledujú čerstvé olivy čerstvými olivami a chutná zelenina. Dochuť je extrémne dlhá a komplexná s korenistým náznakom, nie však kyslým. Je to jemný a lahodný olivový olej s vyberanou osobnosťou, ktorá nie je dominantná, ale veľmi elegantná a harmonická.
V akom type klímy sa vyrába?
Olivový olej Romeu sa vyrába v podnebí známe ako Terra Quente Transmontana (doslova teplé krajiny Trás-os-Montes). Suché podnebie, ktoré má široký rozsah teplôt.
V akej nadmorskej výške a na akej ploche sa pestujú olivy?
Olivy sa pestujú vo výške 350 metrov nad morom a olivy sa pestujú asi na 120 hektároch.
Ktoré odrody olivových stromov tu môžeme nájsť a aká je celková ročná produkcia?
Cobranosa, Verdeal Trasmontana a Madural, ktoré odtiaľto aj pochádzajú. Produkcia je od 10 000 do 30 000 litrov.
Ako sa olivy zbierajú?
Ručný zber aj mechanické vibrácie. Olivy sa zbierajú od novembra do decembra.
Ako sa olivový olej vyrába?
Olivové oleje sa spracúvajú priamo na farme na vlastnom mlyne v samotný deň zberu alebo najneskôr nasledujúci deň, aby sa zabezpečila čerstvosť olív. Olivy sa premyjú v čistej vode a následne sa rozdrvia medzi žulovými kameňmi; výsledná pasta sa pomaly mieša a olivový olej sa potom extrahuje extrakciou za studena v centrifúge. Vo výslednej fáze sa tak získa jednak čistý olivový olej, zatiaľ čo druhý obsahuje vodu a pevné zvyšky olív. Frakcia olivového oleja sa premyje v čistej vode, z ktorej sa potom úplne odstráni, skôr ako sa uskladní v nádobách z nehrdzavejúcej ocele a čaká na plnenie do fliaš. Olej sa fľašuje priamo na farme.
Čo sa robí so zvyškami?
Zvyšná voda a pevné látky sa umiestnia do odparovacej nádrže a po zaschnutí sa zmiešajú s hnojivami a inými organickými zvyškami z hospodárstva, ktoré sa majú kompostovať počas zimy, jari a leta. Takto získaný kompost má vysokú nutričnú hodnotu a vracia sa na zem nasledujúcu zimu a uzavrie prirodzený cyklus, v ktorom sa všetky prírodné zdroje zhodnotia a maximálne využijú.
Je olej vhodný aj na teplú kuchyňu?
Keď dostal túto otázku Joao, len nechápavo pozeral – „Ale veď my iný olej nemáme?! Používame ho v studenej i teplej kuchyni.“
Koľko olej vydrží a ako ho skladovať?
Minimálne dva roky je čerstvý a aromatický. Skladuje sa v špeciálnej bandaske, v ktorej sa predáva. Len si vždy trochu odlejte do malej fľaše, ktorú máte poruke na kuchynskej linke.
