Popis
![]() |
ODRODA: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot |
![]() |
CUKORNATOSŤ: suché |
![]() |
FARBA: červené |
![]() |
ROK: 2009 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
OBJEM: 0,75 l |
![]() |
OBSAH ALKOHOLU: 13,5 % |
![]() |
TYP: akostné značkové víno |
![]() |
VHODNOSŤ K JEDLU: divina, hovädzie, syry |
Château Figeac 2009
Cuvée zložené s 30 % Merlot, 35 % Cabernet Sauvignon a 35 % Cabernet Franc. Tmavofialová farba vďaka obsahu jednej tretiny Cabernet Sauvignon. Má pôvabný, silný, ale sladký cassisový ovocný charakter, ktorý vás naštartuje, po ňom nasleduje čokoláda, sladké drievko a bridlica. Vrstvy sa neustále rozvíjajú a dávajú pôvabný výraz zrelého cassisu a plodov ostružiny s trieslovinami, ktoré stále stoja za pozornosť. Krásny Figeac, ktorý vás očarí a bude v kondícií ešte niekoľko rokov.
Hodnotenia:
Wine Spectator: 96 bodov
Decanter: 96 bodov
Robert Parker: 94 bodov
Apelácia: Saint Émilion 1er Grand Cru Classé B
Château Figeac je nehnuteľnosť v apelácií Saint-Émilion v Bordeaux. Grand víno je známe pre svoju bohatú arómu, hodvábnu textúru, eleganciu a pre svoj potenciál starnutia v lepších ročníkoch. V klasifikácii Saint-Émilion z roku 1955 bol zaradený ako Premier Grand Cru Classé. Figeac sa všeobecne považuje za produkt, ktorý sa od druhej svetovej vojny výrazne zlepšil, najmä vďaka vlastníkovi Thierryho Manoncourtovi a stal sa jedným z najvyhľadávanejších červených Bordeaux na pravom brehu.
Na pozemku sa nachádzalo panstvo už od rímskych čias, hoci vinice boli oveľa väčšie, až kým sa v 19. storočí nepredala časť z nich, vrátane tých, ktoré rozšírili Cheval Blanc v roku 1832. Súčasná vinica napriek tomu patrí k najväčším v Émilion s rozlohou 40 hektárov. Štrkové podložie vysvetľuje neobvykle vysoké percento Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc (po asi 35 percent) doplnené o Merlot, ktorý je v tomto regióne zvyčajne dominantný, predstavuje zvyšných 30 percent.
Vína Saint-Émilion Grand Cru sa vyrábajú s mierne prísnejšími výrobnými obmedzeniami ako bežné vína Saint-Émilion. Rovnako ako v prípade iných označení Grand Cru, aj v tomto prípade je cieľom zlepšiť kvalitu a odlíšiť jemnejšie vína tejto oblasti od každodennejších vín. Názov je však odlišný od názvu pre Saint-Émilion Grand Cru Classé, pre neodborníka to môže pôsobiť mätúco, špičkové vína zo Saint-Émilionu sa nevyznačujú štatútom Grand Cru, ale svojím vzhľadom v klasifikácii vín Saint-Émilion, ktorá udeľuje Grand Cru Classé (64 zámkov v roku 2012) a štatút Premier Grand Cru Classé (14 tried „B“ a na úplnom vrchole 4 triedy „A“). Funguje to podobným spôsobom ako klasifikácie Médoc, Graves a Sauternes, ale s jedným podstatným rozdielom: pravidelne sa kontroluje, aby bola aktualizovaná a relevantná. Prvýkrát bol vypracovaný v roku 1955 a (po kontroverznom preskúmaní v roku 2006) bol naposledy aktualizovaný v roku 2012.
V oblasti Bordeaux sa používajú pre kupáž červených vín modré muštové odrody hrozna: Cabernet Sauvignon je všeobecne akceptovaný ako povinná súčasť akejkoľvek zmesi Bordeaux, za ktorou nasleduje Merlot. V skutočnosti sa väčšina vín z Bordeaux Blend často vyrába výlučne zo zmesi týchto dvoch odrôd. Zvyšné odrody sú Cabernet Franc, Petit Verdot a Malbec, ktoré sa používajú v rôznych kombináciách a pomeroch. Aj Carmenere je na zozname možných povolených odrôd, no napriek tomu túto odrodu moderné vinice v Bordeaux zriedka používajú.