Popis
ODRODA: Sangiovese |
CUKORNATOSŤ: suché |
FARBA: červené |
ROK: 2004 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
OBJEM: 0,75 l |
OBSAH ALKOHOLU: 13,5 % |
TYP: akostné značkové víno |
VHODNOSŤ K JEDLU: hovädzie mäso, divina |
Brunello di Montalcino D.O.C.G. 2004
Víno má tmavúrubínovú farbu s fialovými odleskami. Vôňa je komplexná a koncentrovaná s ovocnými tónmi, postupne prechádza do čerstvo zomletej kávy a cédrového dreva. Chuť je plná s prevahou černíc, ktoré sú harmonicky vyvážené s tónmi kávy, čokolády a dlhou dochuťou plnej mäkkých tanínov. Víno má potenciál na dlhé vyzrievanie.
Biondi Santi je toskánsky výrobca, ktorý je synonymom pre vína Brunello di Montalcino. Vinica Biondi Santi má 32 hektárov Sangiovese, z ktorých päť hektárov bolo vysadených v rokoch 1930-1972. Vinice sú rozdelené na päť vinohradníckych pozemkov, ktoré sa nachádzajú v okolí mesta Montalcino. Hlavná usadlosť Tenuta Greppo, kde sa nachádza pivnica a hlavné vinice, leží v nadmorskej výške 564 metrov nad morom. Základom vín Riserva sú najstaršie viniče, zatiaľ čo štandardné víno sa vyrába z viniča 10- až 25-ročného. Suché, jasne aromatické Rosso di Montalcino sa vyrába z viniča mladších ako 10 rokov. V chudobnejších rokoch, keď nevyšlo žiadne Brunello, Biondi Santi vyrábalo druhé Rosso di Montalcino, nazývané Fascia Rossa. Hrozno sa pre región oberá pomerne skoro a následne sa podrobuje dlhej macerácii. Väčšina hrozna je fermentovaná v cemente vystlanom živicou pomocou natívnych kvasiniek. Tie, ktoré sú určené pre Riservu, sa vyrábajú v drevených sudoch. Vína Brunello potom dozrievajú 36 mesiacov vo veľkých neutrálnych sudoch zo slavónskeho dubu, kým vína Rosso 12 mesiacov. Biondi Santi nepoužíva nový dub, pretože sa predpokladá, že pridáva agresívne taníny do prirodzene bohatej na triesloviny Sangiovese. Vína majú tendenciu byť voňavé a kvetinové s pikantnými tónmi, s jasnými bobuľovými a čerešňovými ovocnými a korenistými príchuťami s kostrou jemných tanínov a kyslosti. Riserva sa vyrába iba v najlepších rokoch, vyzrievanie môže trvať mnoho desaťročí a často potrebujú 15 alebo viac rokov, aby ste ich ochutnali v najlepšej forme.
História panstva a celého regiónu spolu úzko súvisia. Vskutku, prvá zaznamenaná zmienka o Brunello bola na poľnohospodárskom veľtrhu v Montepulciane v roku 1869, odkazujúc na Clemente Santiho „vino rosso scelto (brunello) del 1865“ (hoci rodinné vinice Greppo boli v tom čase dobre známe). Prvé víno, ktoré bolo oficiálne označené ako “Brunello di Montalcino”, vyrobil v roku 1888 Ferruccio Biondi Santi, Clementov synovec. V roku 1932 talianske ministerstvo poľnohospodárstva hovorilo o Brunello ako o „nedávnom výtvore Dr Ferrucia Biondiho Santiho z Montalcina“. Na konci druhej svetovej vojny bola Tenuta Greppo z Biondi Santi jednou z mála usadlostí, ktoré zostali v Montalcine, kde sa pestoval špecifický variant Sangiovese, ktorý sa vo zvyšku Toskánska nevyskytol. Veľká časť rozšírenia apelácie z roku 1970 je založená na odrezkoch z ich viniča. Biondi Santi klon BBS11, ktorý zaregistroval Franco Biondi Santi v roku 1977, je dnes komerčne dostupný. Po Francovej smrti v roku 2013 majetok prešiel na jeho syna Jacopa Biondiho Santiho. V roku 2016 predal nehnuteľnosť francúzskemu luxusnému holdingu EPI, ktorý vlastní Christopher Descours, ktorý je okrem Château La Verrerie v Luberone aj majiteľom Champagne Maisons Piper-Heidsieck a Charles Heidsieck.