Popis
ODRODA: Sauvignon Blanc, Semillon |
CUKORNATOSŤ: sladké |
FARBA: biele |
ROK: 2008 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
OBJEM: 0,75 l |
OBSAH ALKOHOLU: 13,5 % |
TYP: akostné značkové víno |
VHODNOSŤ K JEDLU: foie gras, dezerty, syry |
Château d’Yquem 2008
Château d’Yquem 2008 má strednú citrónovozlatú farbu a vyznačuje sa zložitým slaným až zemitým tónom opečených mandlí, klinčekov, vlhkej pôdy, drveného kameňa a kvasnicového extraktu, kandizovanej broskyne, citrónovým koláčom, sušeným ananásom a novým korením. Bohaté, korenené a dekadentné v ústach s pikantnou kyselinkou, ktorá pôsobí ovocne a sviežo, končí dlho a viacvrstvovo.
Hodnotenia:
Robert Parker: 95 bodov
Wine Spectator: 94 bodov
Apelácia: Sauternes 1er Cru Classé Supérieur
Château d’Yquem je nehnuteľnosť v oblasti Sauternes v Bordeaux, ktorá z nej robí pravdepodobne najznámejšie dezertné víno na svete. Bol to jediný zámok Sauternes hodnotený ako Premier Cru Supérieur v oficiálnej klasifikácii z roku 1855 a podľa toho má aj príslušnú cenu. Yquem môže v mladosti prejavovať kôstkovicu, mandarínku, toast a vanilku a s vekom sa vyvíja bohato. V top ročníkoch môže vyzrievať 50 a viac rokov.
Panstvo Yquem, ktoré v stredoveku vlastnil anglický kráľ, vyrábalo víno z neskorého zberu minimálne od konca 15. storočia. Vinica s rozlohou 290 hektárov sa nachádza na najvyššom kopci v Sauternes. Pôdy sú tu ideálne na výrobu sladkého vína, teplá a suchá ornica z okruhliakov a štrku sa rozprestiera na hlinenom podloží, ktoré si zachováva veľkorysé zásoby vody, čo napomáha rozvoju ušľachtilej plesni. V každom ročníku je okolo 12 ha vinice nevyužitej, leží úhorom alebo korene sú mladé a nie sú vhodné na produkciu.
Vinica Yquem má vysadených približne 75 percent Semillon a 25 percent Sauvignon Blanc. Každý rok sa použije tím približne 150 odborných zberačov, ktorí viackrát prechádzajú vinohradom, aby sa zabezpečilo, že sa zberá iba plne botrytizované hrozno. Výnosy sú veľmi nízke – okolo 900 litrov na hektár alebo okolo jedného pohára na vinič. Vo vinárstve sa hrozno lisuje trikrát alebo štyrikrát, pri zvýšení tlaku sa dosahuje nižší objem, ale vyššia hladina cukru. Yquem je fermentovaný v nových dubových sudoch pre maximálnu kontrolu nad malými dávkami. Pivničný tím má ideálny cieľ 13,5 percenta alkoholu so 120 až 150 gramami zvyškového cukru na liter, aj keď obsah alkoholu sa môže líšiť v závislosti od hladiny cukru asi o 1 percento.
Sauternes leží 65 kilometrov južne od mesta Bordeaux, je dedina známa vysokokvalitnými sladkými vínami. Aj keď niektoré vinárstva tu vyrábajú suché vína, predávajú ich pod inými označeniami ako je sladké označenie Sauternes. Dedina je zo všetkých strán obklopená vinicami, z ktorých najlepšie sa vyrábajú najprestížnejšie, trvanlivé a drahé dezertné vína na svete. Pol fľaša špičkového, vyzretého vína Sauternes z dobrého ročníka môže mať cenu vyššiu ako 1 000 dolárov.
Klasické víno Sauternes má intenzívnu zlatistú farbu (tmavšiu ako väčšina ostatných dezertných vín), ktorá s pribúdajúcim vekom vo fľaši zreje do sýtej jantárovej farby. Vo vôni sa nachádzajú kvety a kôstkové ovocie s nádychom medovky. Najlepšie vína vyvážia sladkosť s kyselinou, koncentráciu s čerstvosťou a silu s eleganciou.
Vína Sauternes sa vyrábajú väčšinou z odrody hrozna Semillon, ktorá predstavuje asi osem z každých 10 viníc v miestnych viniciach. Sauvignon Blanc predstavuje väčšinu zvyšnej vinohradníckej oblasti a je dominantnou odrodou len v niekoľkých vínach Sauternes. Semillon vytvára široký, dobre štruktúrovaný základ s arómami včelieho vosku a marhule, zatiaľ čo Sauvignon Blanc prináša svoju charakteristickú bylinnú aromatiku a dostatočnú kyslosť, aby výsledné víno zostalo svieže a aby chutilo.
Táto dvojica odrôd je niekedy doplnená nepatrným množstvom Muscadelle a Sauvignon Gris sa tu stala preferovanou odrodou nielen preto, že sa používajú aj na výrobu suchých bielych vín v Bordeaux, ale aj kvôli ich náchylnosti na určitý druh ušľachtilej plesne, Botrytis cinerea (často len botrytída).
Sauvignon Blanc – Semillon je klasická kupáž bieleho vína. Najčastejšie sa vyrába vo Francúzsku, predovšetkým v Graves v Bordeaux, kde sú dobre známe odrody Sauvignon Blanc aj Semillon. Zo všestrannej zmesi sa zvyčajne vyrábajú suché vína, ale je to tiež zmes voľby pre najprestížnejší svetový štýl sladkého vína Sauternes. Táto zmes je obdarená žiarivou kyslosťou a trávnatými arómami zo Sauvignon Blanc a jej štruktúra a pocit v ústach sú zo Semillon. Táto zmes je modernou a zjednodušenou verziou klasickej zmesi White Bordeaux, do ktorej je možné do zmesi pridať Muscadelle, Sauvignon Gris, Ugni Blanc, Colombard a Merlot Blanc.