Popis
![]()  | 
ODRODA: Nebbiolo  | 
![]()  | 
CUKORNATOSŤ: suché  | 
![]()  | 
FARBA: červené  | 
![]()  | 
ROK: 2020  | 
|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]()  | 
OBJEM: 0,75 l  | 
![]()  | 
OBSAH ALKOHOLU: 14 %  | 
![]()  | 
TYP: akostné značkové víno  | 
![]()  | 
VHODNOSŤ K JEDLU: hovädzie, divina, syry  | 
Pio Cesare, Barolo
Väčšina hrozna pochádza z rodinných viníc v Serralunga d´Alba (Ornato), Grinzane Cavour (Gustava), La Morra(Roncaglie) a Barolo-Novello (Ravera). Ostatné hrozno pochádza z viníc zmluvných partnerov, ktorí už po niekoľko generácií dodávajú hrozno rodine Pio. Víno je vytvorené zo 100 % z odrody Nebbiolo a dozrieva takmer 3 roky v mierne vypaľovaných sudoch z francúzskeho dubu. Zo 70 % v 2000 až 5000 litrových sudoch a 30 % v barikových sudoch.
Je to klasické Barolo so znamenitou štruktúrou, harmonické a vyvážené s jemnými tanínmi a komplexnou ovocnosťou. Už mladé víno je vhodné na pitie má však úžasný a dlhý potenciál zrenia. Toto legendárne víno patrí ku špičke a dlhodobo sa umiestňuje na popredných miestach v rozličných hodnoteniach. Vhodne sa dopĺňa s jedlami zo zveriny a zajacovi na divoko.
Apelácia: Barolo DOCG
Barolo je tradičná dedina na úbočí kopcovitých zjazdoviek v Piemonte v severozápadnom Taliansku. Vinice a cantine (vinárstva) sú už dlho známe tým, že sa v nich vyrábajú niektoré z najkvalitnejších červených vín Talianska – predovšetkým z typickej odrody hrozna Nebbiolo. Voňavé, trieslovinové víno Barolo je také uctievané, že to bolo jedno z troch vín, ktoré získali štatút DOCG v deň, keď bola klasifikácia zavedená v júli 1980 (ďalšie dve boli Brunello di Montalcino a Vino Nobile di Montepulciano).
Vinohradnícka oblasť Barolo pokrýva farnosti Castiglione Falletto, Serralunga d0Alba a samotné Barolo a rozprestiera sa aj na častiach Monforte d0Alba, Novello, La Morra, Verduno, Grinzane Cavour, Diano d0Alba, Cherasco a Roddi. Pôdy a mezoklímy sa medzi týmito obcami mierne líšia, čo vytvára jemné rozdiely medzi vínami vyrobenými z ich viníc, aj keď treba pripomenúť, že na tieto rozdiely majú značný vplyv aj schopnosti a preferencie jednotlivých vinárov.
																					








 