Popis
![]() |
ODRODA: Sauvignon Blanc a Sémillon |
![]() |
CUKORNATOSŤ: suché |
![]() |
FARBA: biele |
![]() |
ROK: 2018 |
|---|---|---|---|---|---|---|---|
![]() |
OBJEM: 0,75 l |
![]() |
OBSAH ALKOHOLU: 14,5 % |
![]() |
TYP: akostné značkové víno |
![]() |
VHODNOSŤ K JEDLU: hydina, plody mora, syry |
Château Haut-Brion Blanc 2018
Haut-Brion 2018 Blanc sa skladá z 80,6 % Sauvignon Blanc a 19,4 % Sémillon zozbieraných 27. augusta až 5. septembra – ide o najvyššie použité množstvo Sauvignon Blanc v histórií tejto kupáže. Z kalicha prichádzajú tóny grilovaného ananásu, marakuja, limetka, citrónová tráva, náznaky sušenej mandarínovej šupky, kvetov broskýň, divého tymianu a závan kôprového semena. Hodvábne, temperamentné s plným telom, pomerne ovocné v ústach, má veľa intenzívnych tropických nuáns, zakončenými veľmi dlhou dochuťou s množstvom vznikajúcich minerálnych a citrusových tónov.
Hodnotenia:
Robert Parker: 96 bodov
Apelácia: Pessac-Léognan AOC

Château Haut-Brion je najstaršie z piatich prvých panstiev v Bordeaux a jedno z najslávnejších vín na svete. Nachádza sa v Pessac-Léognan, južne od mesta Bordeaux, zámok je dosť vzdialený od svojich náprotivkov, ktoré sa nachádzajú v oblasti Médoc.
Vinice založila v 30. rokoch 15. storočia rodina Pontacovcov, ktoré počas nasledujúcich storočí niekoľkokrát zmenili majiteľa. Historické dôkazy ukazujú, že Haut-Brion pili kráľ Karol II. a Thomas Jefferson a fanúšikom vína bol aj slávny londýnsky diarista Samuel Pepys. Majetok získal Američan Francophile Clarence Dillon v roku 1935 a odvtedy ho spravuje rodina.
Pessac-Léognan je prestížne označenie pre víno v oblasti Bordeaux na juhozápade Francúzska. Bol vyrezaný z podoblasti Graves v roku 1987 ako uznanie za vysoko kvalitné červené a biele vína.
White Bordeaux blend je výraz, ktorý sa používa pre kupáž vín namiešaných z troch klasických odrôd hrozna bieleho vína z Bordeaux: Semillon, Sauvignon Blanc a Muscadelle. V tejto zmesi prináša Sauvignon svoju charakteristickú trávnatú arómu, zatiaľ čo Semillon dodáva nádych zložitosti a medových tónov. Muscadelle, menej známa z troch odrôd, prispieva k aróme hrozna.








