Popis
ODRODA: Pinot Noir, Pinot Meunier, Chardonnay |
CUKORNATOSŤ: Demi Sec |
FARBA: biele |
ROK: NV |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
OBJEM: 0,75 l |
OBSAH ALKOHOLU: 12,5 % |
TYP: Champagne |
VHODNOSŤ K JEDLU: dezerty, syry |
Pol Roger Rich
Toto cuvée bolo uvedené na trh v roku 2001, nie je len súčasťou dezertov, ale poteší aj tých najnáročnejších maškrtníkov. Na polceste medzi sec a demi-sec (suché a polosuché) sa cuvée Rich vyznačuje dokonalou harmóniou vďaka jemnej rovnováhe medzi cukrom a prirodzenou kyslosťou.
Cuvée je výsledkom harmonickej zmesi v rovnakých pomeroch troch odrôd viniča Pinot noir, Pinot Meunier a Chardonnay z 30 rôznych crus. Na výrobu tohto cuvée sa používa 25 % rezervných vín. Pinot Noir (prináša štruktúru, telo a silu) vyrába sa hlavne z niektorých najlepších crus z Montagne de Reims. Pinot Meunier (zaručujúci sviežosť, guľatosť a ovocnosť) pochádza z niekoľkých crus z Vallée de la Marne a z oblasti Epernay. Chardonnay (dodáva aromatickú komplexnosť, jemnosť, eleganciu a ľahkosť) pochádza z Epernay a niektorých z najlepších crus Côte des Blancs. Cuvée Rich sa uchováva v pivnici minimálne 4 roky. Po degoržovaní sa doplní dávkou 34 g/l na zvýraznenie sladkej chuti.
Cuvée Rich má krásnu zlatistú farbu s decentným medeným odleskom. Drobné pretrvávajúce bublinky prenikajú do krémového, číreho a rozptýleného šumenia a vytvárajú súvislú, plnú a jemnú niť. Na začiatku je buket čistý, elegantný a otvorený, miešajú sa v ňom tóny sušeného ovocia, zmyselné kvetinové vône, atraktívne drevité vône a jemný rastlinný nádych. Potom odhaľuje jemnú korenitosť a veľavravné dotyky sladkosti.
Chuťový vnem je bohatý, silný a komplexný a víno je pozoruhodné svojou veľkorysosťou, ako aj silou, vláčnosťou a rovnováhou. Jeho príjemná živosť vrcholí šťavnatými ovocnými príchuťami spolu s korenistými, jemnými a zmyselnými tónmi. Nezameniteľná cukornatosť dobre ladí so všetkými ostatnými prvkami a neovplyvňuje výraz vína. S jemnou chuťou karamelu, ktorá predlžuje jej intenzitu, je dochuť svieža a úžasne dlhá.
Pol Roger pestuje o niečo viac ako polovicu svojho hrozna na svojich 89 hektároch viníc. Zvyšok dodávajú zmluvní pestovatelia, s ktorými má spoločnosť dlhodobé vzťahy. Vo vinárstve sa všetko robí ručne a Pol Roger je domovom najväčšieho remuage tímu v Champagne. Pivnica šampanského domu je jednou z najhlbších pivníc v Epernay. Vinárstvo malo za posledných desať rokov značné investície.
Dom bol oficiálne založený v roku 1849, hoci najmenej dve generácie boli zapojené do rastúceho priemyslu šampanského pred Pol Rogerom. V polovici 50. rokov 19. storočia sa export stal kľúčovým zameraním a dom sa začal vyhýbať tradičnej sladkosti šampanského, čím vznikol suchší štýl, ktorý viac zodpovedal britskému vkusu. Dom rástol počas 19. a 20. storočia a zostal silný počas obdobia americkej prohibície a ruskej revolúcie. Dnes Pol Roger vyrába okolo 1,8 milióna fliaš ročne.