Popis
ODRODA: Sangiovese |
CUKORNATOSŤ: suché |
FARBA: červené |
ROK: 2016 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
OBJEM: 0,75 l |
OBSAH ALKOHOLU: 14 % |
TYP: akostné značkové víno |
VHODNOSŤ K JEDLU: hovädzie, divina, syry |
Tenuta Sette Ponti, Vigna di Pallino Chianti Riserva DOCG
Chianti Riserva Vigna di Pallino od Tenuty Sette Ponti je toskánske červené víno so silným teritoriálnym prejavom, ktoré je schopné interpretovať Sangiovese v čistote, v nádherne sviežej a ovocnej verzii. V aróme môžete vnímať náznaky ostružiny a slivky v marmeláde, sušených kvetov, klinčekov a tabaku, zatiaľ čo v ústach dominuje sviežosť a hodvábny tanín, dlhá dochuť.
Skvele sa hodí ku červeným mäsu a vyzretým syrom. Ideálna teplota pri konzumácii je 16 – 18 °C.
Apelácia: Chianti DOCG
Toskánsko je srdcom Talianska a svojim spôsobom aj rodiskom moderného sveta. Z Florencie sa v 14. storočí začal šíriť osvietenský pohľad na svet a jeho fungovanie, úžasná architektúra a umenie. Ak raz navštívite a prežijete aspoň jeden týždeň na toskánskom vidieku, určite budete túžiť po návrate, kedykoľvek si na Toskánsko spomeniete. Okrem množstva pamätihodností a príjemného podnebia sa na slastných spomienkach výraznou mierou podieľa aj skvelá gastronómia a vynikajúce, najmä červené vína. Svetovú slávu si za posledné desaťročia získali viaceré oblasti Toskánska, ale teraz sa budeme venovať jeho srdcu – oblasti Chianti a priľahlému okoliu. Na začiatok treba povedať, že základným prvkom toskánskych červených vín je tradičná odroda hrozna Sangiovese a jeho odlišná chuť z rôznych regiónov.
Chianti, ktoré sa nachádza v regióne Toskánsko v strednom Taliansku, je domovom pravdepodobne najznámejších zo všetkých talianskych vinárskych oblastí, ktoré sú úzko spojené s červenými vínami na báze hrozna Sangiovese. Ochutnávku Chianti charakterizujú znaky červenej a čiernej čerešne spolu s pikantnými tónmi, divými bylinami a korením podporené pikantnou kyselinkou a dobre štruktúrovanými tanínmi. Vinárska zóna Chianti sa nachádza medzi mestami Florencia (na severe) a Siena (na juhu) a tiahne sa do týchto provincií plus Prato, Arezzo, Pistoia a Pisa.
Prvú vinársku zónu Chianti oficiálne ohraničil veľkovojvoda Cosimo Medici III v roku 1716 a Barone Ricasoli z vinárstva Castello di Brolio sa zaslúžil o položenie základov moderného štýlu Chianti na konci 19. storočia. V tom čase sa víno Chianti vyrábalo zo širokej škály miestnych odrôd vrátane bieleho hrozna. Názov Chianti DOC vznikol v roku 1967 a v roku 1984 bol región povýšený na najvyšší stupeň talianskej klasifikácie vín: DOCG. Najuznávanejšie vína tejto oblasti pochádzajú zo zóny Chianti Classico, ktorá získala samostatný štatút DOCG v roku 1996. Fľaše Classico (ak sa predávajú v Európe) sú zdobené známou pečaťou čierneho kohúta (gallo nero).