Popis
ODRODA: Sangiovese |
CUKORNATOSŤ: suché |
FARBA: červené |
ROK: 2021 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
OBJEM: 0,75 l |
OBSAH ALKOHOLU: 14 % |
TYP: akostné značkové víno |
VHODNOSŤ K JEDLU: hovädzie, divina, syry |
Castel Giocondo, Rosso di Montalcino Campo ai Sassi
Toto víno má podobné vlastnosti ako Brunello, ale je viac mladistvé a menej komplikované. Je vyrobené z rovnakej odrody hrozna – Sangiovese, ale mladšie vinice rodia vína, ktoré sú aromatické, elegantné a majú menej trieslovín ako Brunello.
Intenzívna rubínovočervená farba s karmínovočerveným okrajom. V jeho vôni dominujú najmä ovocné tóny čierneho bobuľového ovocia, popri ktorej sa ukazuje i výraznejšia minerálnosť a náznak kože. Chuť vína je štruktúrovaná a výrazne tanínová s dlhou živočíšnou dochuťou.
Podávajte vychladené na 16-18 ˚C. Víno je vhodné ku cestovinám ako pappardelle s králikom v omáčke, ragú z diviaka, taktiež s červeným mäsom ako steak alebo duseným mäsom.
Apelácia: Rosso di Montalcino DOC
Toskánsko je srdcom Talianska a svojim spôsobom aj rodiskom moderného sveta. Z Florencie sa v 14. storočí začal šíriť osvietenský pohľad na svet a jeho fungovanie, úžasná architektúra a umenie. Ak raz navštívite a prežijete aspoň jeden týždeň na toskánskom vidieku, určite budete túžiť po návrate, kedykoľvek si na Toskánsko spomeniete. Okrem množstva pamätihodností a príjemného podnebia sa na slastných spomienkach výraznou mierou podieľa aj skvelá gastronómia a vynikajúce, najmä červené vína. Svetovú slávu si za posledné desaťročia získali viaceré oblasti Toskánska, ale teraz sa budeme venovať jeho srdcu – oblasti Chianti a priľahlému okoliu. Na začiatok treba povedať, že základným prvkom toskánskych červených vín je tradičná odroda hrozna Sangiovese a jeho odlišná chuť z rôznych regiónov.
Brunello di Montalcino je jedno z najslávnejších a najprestížnejších talianskych vín. V Toskánsku, svojej domovine, sa možno radí k Chianti Classico. Víno typickej granátovej farby s arómami červeného a čierneho ovocia s vanilkovou a korenistou vôňou a možno s náznakom zemitosti. Vína sú zvyčajne plné a obsah alkoholu je okolo 14 alebo 15 percent. Dobrá trieslová štruktúra a jasná kyslosť poskytujú rovnováhu. Všetko víno Brunello di Montalcino sa vyrába výlučne z hrozna Sangiovese Grosso pestovaného na svahoch okolo Montalcina – klasickej toskánskej dediny na kopci 30 kilometrov južne od Sieny. Sangiovese Grosso je veľká forma Sangiovese. Jeho názov sa tu prekladá zhruba ako „malý tmavý“. Použitie tohto synonyma a jeho zahrnutie do názvu vína bolo súčasťou jasnej stratégie odlíšenia vína od Chianti.