Popis
ODRODA: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot |
CUKORNATOSŤ: suché |
FARBA: červené |
ROK: 2006 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
OBJEM: 0,75 l |
OBSAH ALKOHOLU: 13 % |
TYP: akostné značkové víno |
VHODNOSŤ K JEDLU: divina, hovädzie, syry |
Château Mouton Rothschild 2006
Mouton Rothschild 2006 je cuvée, ktorého odrodová skladba predstavuje 77 % Cabernet Sauvignon, 12 % Merlot, 9 % Cabernet Franc a 2 % Petit Verdot. Má sýtu granátovú farbu a na začiatku je trochu uzavreté. Podľa očakávania sa aróma postupne otvára, aby brilantne priniesla ostružiny, zrelé slivky, čerešňový džem, grafit a bridlicové vône. Chuť je harmonická so sviežosťou, jemným tanínom a nesmiernymi detailmi v závere.
Hodnotenia:
Robert Parker: 96 bodov
Wine Spectator: 94 bodov
Apelácia: Pauillac 1er Cru Classé
Château Mouton Rothschild sa nachádza v oblasti Pauillac v Médocu, 50 kilometrov severozápadne od mesta Bordeaux. Grand vin patrí medzi najviac hodnotené a najcennejšie vína na svete a je všeobecne považované za najvplyvnejšie a najsilnejšie zo všetkých Bordeaux. Bolo pridané v rámci klasifikácie z roku 1855 v roku 1973.
Zámok začal svoj život ako Brane-Mouton a v 18. a začiatkom 19. storočia patril k najlepším v Bordeaux, hoci v 40. rokoch 20. storočia došlo k poklesu kvality a ceny. Rodina Rothschildovcov kúpila (a premenovala) nehnuteľnosť v roku 1853 a rýchlo si obnovila jej reputáciu, nie však včas na účely klasifikácie vín Médoc z roku 1855, v ktorej bolo Mouton zaradené až medzi druhé vína. Lafite, Latour, Margaux a Haut-Brion dosiahli status Premier Cru Classé.
Barón Philippe de Rothschild prevzal kontrolu v roku 1922 a vyžiadal si výstavbu ikonickej sudovej haly. Na konci druhej svetovej vojny v každom novom ročníku poveril iného umelca, aby navrhol etiketu. Jeho vrcholným úspechom však bolo povýšenie Moutonu v roku 1973 na Premier Cru Classé.
Pozemok sa rozprestiera na 90 hektároch viníc, hlavne na štrkových pôdach a nachádza sa v severnej časti obce južne od zámku Lafite Rothschild. Väčšinu viniča tvorí Cabernete Sauvignon, 15 percent je Merlot a v malom množstve Cabernete Franc a Petit Verdot a priemerný vek viniča je viac ako 40 rokov. Zber sa vykonáva ručne a mušt sa fermentuje v dubových kadiach v gravitačne vyťaženej kadi otvorenej v roku 2012. Po ukončení fermentácie víno vyzrieva 22 mesiacov v novom dube.
Spoločnosť Mouton Rothschild ročne vyrobí až 350 000 fliaš vína, vrátane druhého vína Le Petit Mouton, ktoré sa prvýkrát vyrobilo v roku 1993. Vyrába sa z hrozna z vybraných mladších vín, vinifikovaných v rovnakých sudoch Mouton a zrejúcich v dubových sudoch. Na začiatku 80. rokov bolo vysadených okolo 1 hektára bieleho hrozna, aby sa z neho vytvoril veľmi vzácny Aile d0Argent Bordeaux Blanc.
Obec Pauillac, ktorá sa nachádza medzi Saint-Estèphe a Saint-Julien je domovom niektorých z najslávnejších a najdrahších červených vín na svete, ktoré sa vyrábajú prevažne z odrody Cabernet Sauvignon, ktorá sa dobre hodí do štrkových pôd vo viniciach Pauillacu. Okrem Cabernet Sauvignon sú podľa zákonov povolené aj odrody Cabernet Franc, Merlot, Carmenère, Petit Verdot a Malbec.
Hviezdna reputácia vín Pauillac sa zakladá nielen na ich kvalite, ale aj na ich úspechu na medzinárodných trhoch s vínom. Nachádzajú sa tu tri z piatich najlepších zámkov v klasifikácii Médoc z roku 1855 Mouton Rothschild, Lafite Rothschild a Château Latour.
Celkovo sa terroir Pauillac líši viac, ako by sa dalo čakať, na ploche iba 23 kilometrov štvorcových, kde sa vinohrady nachádzajú blízko brehov ústia rieky Gironde s najlepšími vinohradníckymi plochami, ktoré stúpajú a klesajú maximálne o 30 metrov. Po stovkách vyrobených ročníkov sa zámky a ich vinári stali veľmi zručnými v zdôrazňovaní individuality svojich vín a viníc. Panuje všeobecná zhoda v tom, že štýly troch najlepších zámkov sú zreteľne odlišné.
V oblasti Bordeaux sa používajú pre kupáž červených vín modré muštové odrody hrozna: Cabernet Sauvignon je všeobecne akceptovaný ako povinná súčasť akejkoľvek zmesi Bordeaux, za ktorou nasleduje Merlot. V skutočnosti sa väčšina vín z Bordeaux blend často vyrába výlučne zo zmesi týchto dvoch odrôd. Zvyšné odrody sú Cabernet Franc, Petit Verdot a Malbec, ktoré sa používajú v rôznych kombináciách a pomeroch. Aj Carmenere je na zozname možných povolených odrôd, no napriek tomu túto odrodu moderné vinice v Bordeaux zriedka používajú.