Popis
DRUH: Rum |
OBJEM: 1,5 l |
OBSAH ALKOHOLU: 40 % |
ROK: 20-ročný |
---|
Millonario XO je peruánsky rum destilovaný z trstinovej melasy. Vyzrieva v sudoch z amerických bielych dubov, ktoré predtým obsahovali bourbon. Následne dozrieva v sudoch po sherry z odrody Pedro Ximénez, ktoré boli používané v systéme solera. Táto zmes obsahuje rumy až 20 rokov staré. Ide o limitovanú edíciu, ktorá ročne nepresiahne 6 000 fliaš. Tento rum je obľúbený po jedle ako digestív s tmavou čokoládou. Tento komplexný rum má jemný charakter, krémové, bohaté telo a veľmi zaujímavý buket.
Fľaše pre tento rum boli vytvorené tradičnými benátskymi remeselníkmi firmy Zafferano Glassware.
Rum sa v pohári pýši bohatou hnedou karamelovou farbou a vyváženou arómou, v ktorej dominujú dub, karamel, tabak, vanilka, trstinový cukor, korenie a jemné náznaky sušeného ovocia. Chuť je zaujímavá, vytŕčajú v nej arómy po hrozienkach, figách, tabaku, čokoláde. Celkovo je príjemne sladká, ale nie veľmi. V ústach nám pretrvá ovocnejšia dochuť s mierne pikantným tónom korenia a muškátového orecha zaobalená v sladkom závoji.
História tohto rumu siaha do roku 1904, kedy miestni farmári založili statok Hacienda Agrícola de Chiclayo v rovnomennom mestečku, ktoré miestni nazývajú aj “Mesto priateľstva”. Farmári sa tu zjednotili, aby mohli vo veľkom obchodovať s tou najkvalitnejšou cukrovou trstinou, ktorú tu produkovali.
V roku 1922 zámožná peruánska rodina Piera de Castillo na čele s Donom Ronaldom odkúpila celú haciendu spolu s trstinovými plantážami a vybudovala rafinériu na jej spracovanie. Technológia však bola zastaralá, slabá na nízkej úrovni, a tak rodina nedokázala konkurovať producentom z Karibiku. Preto sa Don Ronaldo rozhodol poslať svojho syna Augusta študovať chémiu na Cambridge, aby získal know-how. Augusto sa naučil všetko, čo bolo potrebné a v roku 1938 priviezol z Londýna špeciálny cylindrový prístroj na spracovanie trstiny a tradičný škótsky destilačný prístroj, vďaka ktorému mohli začať kvalitnú cukrovú trstinu destilovať a ktorý sa používa dodnes. Receptúru obmieňali a testovali dlhých 12 rokov, až v roku 1950 uzrel sveta perfektný rum. Málokto si tento kvalitný nápoj mohol dovoliť a tak dostal názov rum pre milionárov – Ron Millonario. V roku 2004 sa k receptúre náhodou dostal taliansky vizionár Fabio Rossi a oživil zašlú slávu tohto tekutého skvostu.