Popis
ODRODA: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc |
CUKORNATOSŤ: suché |
FARBA: červené |
ROK: 2011 |
||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
OBJEM: 0,75 l |
OBSAH ALKOHOLU: 13,5 % |
TYP: akostné značkové víno |
VHODNOSŤ K JEDLU: divina, hovädzie, syry |
Château Haut-Brion 2011
Haut-Brion 2011 je víno vytvorené kupážov odrôd v pomere 46 % Cabernet Sauvignon, 35 % Merlot a 19 % Cabernet Franc. Krásna sýtočervená farba. V aróme veľmi intenzívne tóny zrelého čierneho ovocia s náznakmi kakaových bôbov. Vďaka prevzdušňovaniu vychádzajú z kalichu zložité, dymové vône sladkého drievka, tak typické pre Haut-Brion. Prvý dojem na podnebí je veľmi elegantný. Víno potom rýchlo získa energiu, ale nie na úkor jemnosti s bohatým tanínom, ktorý vykvitne do krásnej dlhej dochuti.
Hodnotenia:
Robert Parker: 95 bodov
Wine Spectator: 95 bodov
Apelácia: Pessac-Léognan 1er Cru Classé AOC
Château Haut-Brion je najstaršie z piatich prvých panstiev v Bordeaux a jedno z najslávnejších vín na svete. Nachádza sa v Pessac-Léognan, južne od mesta Bordeaux, zámok je dosť vzdialený od svojich náprotivkov, ktoré sa nachádzajú v oblasti Médoc.
Vinice založila v 30. rokoch 15. storočia rodina Pontacovcov, ktoré počas nasledujúcich storočí niekoľkokrát zmenili majiteľa. Historické dôkazy ukazujú, že Haut-Brion pili kráľ Karol II. a Thomas Jefferson a fanúšikom vína bol aj slávny londýnsky diarista Samuel Pepys. Majetok získal Američan Francophile Clarence Dillon v roku 1935 a odvtedy ho spravuje rodina.
Pessac-Léognan je vinárska oblasť, prestížne označenie pre červené víno a Appellation d0Origine Contrôlée v severnej časti regiónu Graves v Bordeaux na juhozápade Francúzska. Na rozdiel od väčšiny označení v Bordeaux bol vyňatý z podoblasti Graves v roku 1987 ako uznanie za vysokokvalitné červené a biele vína, aj keď stále prevažuje červené víno.
V oblasti Bordeaux sa používajú pre kupáž červených vín modré muštové odrody hrozna: Cabernet Sauvignon je všeobecne akceptovaný ako povinná súčasť akejkoľvek zmesi Bordeaux, za ktorou nasleduje Merlot. V skutočnosti sa väčšina vín z Bordeaux Blend často vyrába výlučne zo zmesi týchto dvoch odrôd. Zvyšné odrody sú Cabernet Franc, Petit Verdot a Malbec, ktoré sa používajú v rôznych kombináciách a pomeroch. Aj Carmenere je na zozname možných povolených odrôd, no napriek tomu túto odrodu moderné vinice v Bordeaux zriedka používajú.