San Polo talianske vinarstvo
Inšpirácie a tipy na vína

Toskánske víno a klenoty vinárstva San Polo z Montalcina

Talianska mekka vinárstva je nielen voňavá, ale aj úchvatná, je to slasť pre všetky vnemy. Sledovať dopadajúce slnko na vinice a uvedomovať si všetky drobné prírodné vzruchy pôsobí povzbudzujúco na našu myseľ i zdravie ducha.

To nám poskytla jedna z najznámejších vinárskych oblasti Toskánska, kde na nás čakali vinohrady Montalcina rodiace najkrajšie Brunello vinárstva San Polo. Ochutnali sme aj špeciálne ročníky 2014 a 2015, ktoré sa ešte len uvádzali na trh v septembri 2019, keď sme San Polo navštívili. Vinárstvo spadá pod spoločnosť Allegrini, ktorá získala aj ocenenie Najlepšie vinárstvo Talianska 2016.

San Polo 01

Pri pohľade na Toskánsko máte však veľa možností kam ísť za vínom. V súčasnosti skoro každý pozná vína s názvom Chianti, či už v základnej kategórii Chianti alebo lepšej verzie z Chianti Classico. Ak máte záujem o moderné vína s francúzskym šarmom, tak pôjdete na pobrežie do regiónov ako BolgheriMaremma, kde nájdete modrené vinárstva s medzinárodnými odrodami, pekné pláže a mestá plné turistov.

Toskánsko je predovšetkým rajom červeného vína, ktoré sa môže porovnávať s oblasťami ako Napa Valley v USA alebo Bordeaux vo Francúzsku. Pokiaľ hľadáte miesto, kde sa pri degustácii stretnete priamo s vinárom, majiteľom a s tradičnou výrobou vína z odrody Sangiovese, tak je Montalcino a jeho vína Brunello di Montalcino ako stvorené pre vás.

Okrem iného mesto Montalcino je natoľko malé, že sa dá pozrieť pešo za jeden deň. Väčšina reštaurácii a bistier sa nachádza na ulici Giuseppe Mazzini, odkiaľ je najlepší výhľad do údolia Orcia (oblasť Val d0Orcia zapísaná v UNESCO). Napriek tomu, že názvy apelácií sú na etiketách rovnaké, vína sa od seba odlišujú nielen podľa toho, z ktorej časti oblasti pochádzajú, ale aj od toho, pre ktoré vinárstvo sa rozhodnete. Z osobnej skúsenosti viem, že sa oplatí vyhľadávať vína z juhozápadného kúta. Nie náhodou sa tu nachádzajú kultoví výrobcovia ako Biondi Santi, Case Basse di Gianfranco Soldera a Stella di Campalto. Našťastie je tu približne 100 malých výrobcov, ktorých vína sú cenovo dostupné pre širokú verejnosť. Nehľadajte veľké výrobné podniky medzinárodných konglomerátov či fabriky na víno s „mega“ produkciou. Vína a vinič tu patrí rodinným firmám, ktoré sú častokrát umiestnené v mnohogeneračných domoch alebo na farmách.

Jedným z takýchto vinárstiev je aj San Polo

Niekedy uvádzané aj pod starým názvom Poggio San Polo. Vinárstvo San Polo sa nachádza juhovýchodne od stredovekého mestečka Montalcino, v južnej časti Toskánska v malom údolí Sant0Antimo.

Vinice sú situované v absolútnej blízkosti vinárstva a boli prvýkrát vysadené v roku 1990. Všetkých šestnásť hektárov patrí do katastra mesta Montalcino, v podoblasti zvanej Castelnuovo dell’Abate. Aj keď je oblasť Castelnuovo dell’Abate najteplejšia zo všetkých podoblastí, blízkosť vulkanického masívu Amiata s nadmorskou výškou 1 74O metrov nad morom zabezpečuje chladné noci, čo umožňuje dlhšie vyzrievanie hrozna. Ďalšou výhodou je, že hora poskytuje ochranu pred krupobitím a búrkami.

Za prístup k prírode a udržateľnosti bolo vinárstvo certifikované organizáciou Casa Clima.

Od roku 2007 je majiteľom statku rodina Allegrini, ktorá už obhospodaruje vinohrady v tradičných regiónov ako Bolgheri v Toskánsku a Venete na severovýchode Talianska. Organické obhospodarovanie vinohradov tu bolo zavedené od roku 2014 a certifikáciou pre prešlo v roku 2017. V budove vinárstva sa nachádza prírodný regulačný systém, ktorý využíva prírodnú vodu na udržanie stálej tepoty a vlhkosti. Minimálny dopad na prírodné prostredia sa odráža nielen v procesoch pestovanie hrozna, ale aj v ostatných službách.

San Polo Brunello

Víno je cuvée odrôd Sangiovese 85 %, Merlot 10 %, Cabernet Franc 5 %, ktoré pochádzajú z oblasti Montalcino. Primárna fermentácia prebehla v tankoch z nerezovej ocele. Následne víno zrelo 12 mesiacov vo veľkých drevených sudoch. Obsah alkoholu je 14 %.

Na prvý pohľad víno zaujme svojou intenzívnou rubínovou farbou a ucítite vyzretú vôňu, kde dominujú ovocné tóny, ako napríklad zrelé kôstkové ovocie; čerešne, višne a slivky. Chuť kopíruje vôňu, kde dominuje ovocný charakter, ktorý je doplnený sviežou kyselinou. Víno má mierne sladký dojem po 14 % alkohole. Telo s dobrým extraktom dopínajú decentné triesloviny, ktoré sú dobre zapracované do celkového dojmu. Univerzálne krásne víno, ktoré nikoho nesklame. Harmonické víno na vrchole svojho potenciálu. Veľmi vhodná je kombinácia s klobáskami La Salsiccia di Lucca.

Ocenenia: 92 bodov James Suckling, 90 bodov Wine Spectator

Víno je 100 % Sangiovese z oblasti zvanej Podernovi, ktorá sa nachádza v apelácii Montalcino. Fermentácia prebehla podľa tradície v betónových nádržiach, následne víno zrelo 12 mesiacov v ročných drevených sudoch Tonneaux (400-750 litrov) francúzskeho pôvodu. Obsah alkoholu je 14 %.

Víno bledorubínovej farby s jantárovým okrajom vás očarí rozvinutou ovocnou vôňou plnou čerešní, lesných malín a jahôd. V pozadí sa dajú nájsť komplexnejšie, sekundárne tóny po vanilke a sladkom drievku. V chuti prevláda typická kyselina po odrode Sangiovese, ktorá pomáha vytvárať svieži pocit. Napriek vyzrievaniu v dreve má víno stále ovocný charakter po lesnom ovocí. Kombinácia medzi trieslovinami a kyselinou robí toto víno ľahko pitné. Vhodné k predkrmom ako napríklad ku cestovinám s ragú alebo cestovinám s paradajkovou omáčkou.

Ocenenia: 90 bodov James Suckling, 90 bodov Wine Spectator, 90 bodov Decanter, 91+ bodov Wine Advocate

Rosso di Montalcino DOC

Pôvode sa víno volalo Vermiglio (Vermilion), čo je historický názov, ktorý používali básnici ako Bocaccio alebo Dante Alighieri pre svieže a mladé vina. Od roku 1983 má vlastnú apeláciu a je považované ako druhé víno k veľkému vínu Brunelllo di Montalcino. Apelácia má rozlohu niečo viac ako 500 hektárov určených výhradne pre DOC Rosso di Montalcino. V nepriaznivých ročníkoch (ako napríklad 2002) vinárstva môžu zatriediť svoje víno z vinohradov pre Brunello ako Rosso di Montalcino, aby mohli nafľašovať aspoň určitú produkciu.

Víno je 100 % Sangiovese z oblasti zvanej Podernovi z dvoch vinohradov, a to zo San Polo a Montluc. Alkoholová fermentácia prebehla podľa tradície v betónových nádržiach, následne víno zrelo 30 mesiacov vo veľkých drevených sudoch rôznych veľkostí o objeme 1-4 tisíc litrov. Obsah alkoholu je 14,78 %.

V tomto víne krásne vyznieva intenzívna rubínová farba s granátovými odleskami. Komplexná vôňa obsahuje množstvo elementov od drobného červeného ovocia (jahody a maliny) až po tóny fialiek podporené náznakom páleného dreva a vanilky. Silná kyselina a intenzívne triesloviny pomáhajú vyvážiť extraktívny charakter vína. Vínu pomôže vyzrievanie vo fľaši 2020-2035 alebo dekantovať 2 hodiny pred podávaním.

Ocenenia: 93 bodov Robert Parker, 92 bodov Wine Spectator, 95 bodov James Suckling, 95 bodov Wine Enthusiast, 94 bodov Falstaff

Mladé vína, ktoré majú do 10 rokov od dátumu zberu a sú ešte plné trieslovín, je vhodné kombinovať s miestnou špecialitou Bistecca alla Fiorentina, treba však mať dostatočný rozpočet. Archívne vína, ktoré majú vyzreté vône kože, orientálneho korenia a tabaku sa dobre dopínajú so zrelými syrmi z Toskánska ako napríklad Pecorino Toscano DOP alebo La Regina, ovčí syr, ktorý zreje 90 až 120 dní. Určite by som odporúčal lokálnu farmu Seggiano.

San Polo Brunello talianske vino toskansko

Apelácia Brunello di Montalcino DOCG

Napriek tomu, že vína s názvom Brunello di Montalcino nájdete pomerne dobre zastúpené vo vínotékach a reštauráciách, ide o jediné veľké toskánske víno kategórie DOCG, ktoré musí byť zo 100 % odrody Brunello – miestneho klonu Sangiovese. Brunello di Montalcino bolo jedným z prvých štyroch vín označených DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) v Talianku. Z regiónu Piemont to boli vína Barolo a Barbaresco. Z Toskánska je na vrchole kvality okrem Brunella di Montalcina aj víno Vino Nobile di Montepulciano. Celá oblasť Brunello di Montalcino leží v katastrálnom regióne Siena. Typicky pre tunajšie vína sú plné triesloviny a množstvo kyselín, a preto sú vhodné na dlhú archiváciu. Aj pri priemernom ročníku musia zrieť aspoň 5 rokov. Vína sú v prvých rokoch plné ovocia, ktoré sa zrením zmení do komplexnej štruktúry. Minimálny obsah alkoholu pre kategóriu 12,5 % zabezpečuje, že víno sa vyrába z dostatočne prezretého hrozna. Podľa zákonu sa môže dať na trh až po prvom januári po šiestom roku od zberu.

Každé víno s názvom Brunello di Montalcino DOCG musí zrieť minimálne 2 roky v drevených sudoch a následne 4 mesiace vo fľaši (6 mesiacov pre víno Riserva). Taktiež fľaškovanie musí prebehnúť iba vo vyznačenej vinohradníckej oblasti. 

Terroir oblasti sa dá rozdeliť podľa polohy k mestu, a to na Montosoli, ktorá je severne od mesta, Tavernelle centrálne, Torrenieri, Sant0Angelo, Castelnuovo dell’Abate na juhu.

Pri Sangiovese sa môžete stretnúť aj so synonymom: Nielluccio, Sangioveto, Sangiovese Grosso, Sangiovese Piccolo, Brunello, Prugnolo Gentile, Morellino.

Tento názov pochádza od latinského „sanguis Jovis“, čo v preklade znamená „Jupiterova krv“.

Jupiter bol najvyšší starorímsky boh, vládca hromu a blesku, ochranca štátu, rodiny, domu a pohostinstva.

Sangiovese je najpestovanejšou modrou odrodou Talianska. Pôvodne pochádza z oblasti Emilia-Romagna, kde produkuje vína bledočervenej farby s ovocnou vôňou po kôstkovom ovocí a s príjemnou kyselinkou.

Najlepšie vína pochádzajú zo strednej časti Talianska, kde je hlavnou odrodou regiónov ako Emilia-Romagna, Umbria, Campania, Lazio a Toskánsko. Sangiovese môžeme nájsť okrem vín z Brunella di Montalcina, tiež v apeláciách ako Chianti a Vino Nobile di Montepulciano. Spolu s medzinárodnými  odrodami Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah sa využíva na výrobu známych vín z Toskánska označovaných ako Super Tuscans.

Michal Lacko
Professional Sommelier WSET 3

Michal zbieral skúsenosti po celom svete a stále viac a viac sa zameriaval na oblasť vína, až sa úplne špecializoval a získal Wine & Spirit Education Trust Level 3 Advanced Certificate. Zostavoval vínnu kartu aj pre prestížny Centara Grand Beach Hua Hin v Thajsku, ktorá získala ocenenie Award of Excellence Wine Spectator.

Medzi jeho obľúbené vína patria Hermitage a Cornas, ale rád vás prevedie svetom vína všetkých odrôd, ktoré plodí naša zem. Víno sa stalo Michalovou vášňou a všetko, čo súvisí s prácou someliéra. Svoje skúseností teraz odovzdáva ďalej a môžete sa s ním stretnúť aj v našej vínotéke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *