corte giara by allegrini
Inšpirácie a tipy na vína

Talianske víno s nápaditou kreativitou: známe odrody, nové prístupy

Vinárstvo, ktoré som tentokrát spoznal z portfólia Wine Expert je veľmi pokrokové. Pod názvom ich hlavného vinárstva Allegrini získavajú každoročne tie najvyššie ocenenia. Ich vína si všímajú hodnotitelia ako Wine Spectator, Wine Enthusiast, The Wine Advocate, James Suckling či dokonca Gambero Rosso, ktoré im dalo 3 poháriky a vyhlásilo vinárstvo niekoľkokrát za najlepšie v celom Taliansku.

Aby sme lepšie pochopili, o čom hovorím. Hrozno sa rodí vo vinohrade a víno dorába vo vinárstve. Ak vinárstvo dokáže dorábať krásne víno svojim štýlom, hrozno si môže kúpiť. Allegrini sa rozhodlo v roku 1989 stvoriť projekt Corte Giara. Spojili sa s najlepšími pestovateľmi hrozna v oblasti Cavaion Veronese v Bardolino Classico a na rozlohe 33 hektárov skupovať hrozno.

Celoročne sledujú, ako sa hrozno pestuje. Ako k nemu vinohradník pristupuje a ako s ním narába. Konzultujú s vinohradníkom a dohadujú sa spoločne, aké kroky počas roka podstúpia.

Následne odkupujú takto dopestované hrozno, o ktorom vedia absolútne všetko do detailu. Preto garantujú, že dorábajú víno z najlepšej možnej suroviny.

Corte Giara dorába svetovo známe odrody novými modernými postupmi. Fľaše vína sú moderné a štýlové, vína čisté, svieže a plné charakteru.

Corte Giara si rýchlo získala meno vďaka kvalite svojich vín. Tieto vína sú pevne zakotvené v tradíciách, ale satále viac otvorené trhu vďaka neustálemu hľadaniu kvality, zvýšenému nadšeniu a nápaditej kreativite. Presne pre tieto dôvody som sa do tohto vinárstva zamiloval od začiatku.

corte giara winery

Soave DOC, 2020

Začal so práve týmto vínom a spravil som dobre. Ľahké, šťavnaté, svieže až chrumkavé. Zelené jablko podtrhnuté kamilkou a lipovým kvetom. Také to “letné svieže pitie”, čo mi už príde ako klišé. Ale v tomto prípade to dáva zmysel a vystihuje charakter. Takže ak máte takéto vína radi, určite po ňom siahnite.

Pinot Grigio IGT Venezie, 2020

Priznám sa, že by mi viac vyhovovalo pár dní macerácie šupiek pri fermentácii. Ale majster sa rozhodli spraviť toto víno iskrivé. Sviežoľahké a také, aby si ho vychutnal v podstate každý.

Chardonnay IGT Veneto, 2019

Túto odrodu pozná azda každý. Šardonko, ako ho nazývajú najmä štamgasti. Spracované naozaj extraktívnejšie ako dve predošlé odrody. Práve tieto odrody majú dostať povedomie o Corte Giara vyššie. Krásne spracované, vynikajúce k jedlu. Ak poznáte Chardonnay a chcete skúsiť, ako chutí od talianskych bohémov.

Bardolino DOC, 2019

Odroda pomenovaná po jednom z brehov jazera Garda v roku 1968. Preto hovoria samotný tvorcovia, že sa snažia v Corte Giara dorábať svetové odrody, ale aj Bardolino. Je to ich odroda, a tak aj chutí. Kôstkovo-kvetinová. Šípková, ale nie lekvárová chuť. Jemne podchladené sa dá nádherne vychutnávať aj počas leta alebo teplej jesene.

Merlot IGT Veneto, 2019

Nečakajte lekvárové opojenie. Mnohí hostia majú tendenciu to robiť. V tomto prípade aj trávnaté tóny. Jemne brúsená koža a čerešňový kompót.

Aké jedlo k tomuto vínu?

Ak si vezmete kartón a ochutnáte všetky, spravte to tematicky. Počkať, spomenul som, že tieto vína nestoja ani 8 eur za fľašu? Takže si upečte doma ciabattu, nalejte na tanier poriadny olivový olej, dajte do neho hrubozrnnú morskú soľ, balsamico a čerstvo pomleté korenie. K tomu nejaké antipasty, pečené papriky so syrom a bylinkami, pomaly varené hovädzie alebo len čerstvé paradajky.

Spravte si čas, naplánujte a pekne prestrite stôl aj s kyticou poľných kvetov na stole. Vytvorte si atmosféru a užite si víno trébars so susedmi. Veď nie raz to tu odznelo, víno je predsa emócia.

corte giara winery 3

Tomáš Šajgal
Brand Ambassador, Professional Sommelier WSET 3

Tomáš patrí medzí jednoznačných nadšencov dobrého jedla a nápojov. Pôsobil v reštaurácii FOU ZOO ako Floor Manager a počas svojho pôsobenia v gastronómii získal ocenenie Majster sabráže Slovenskej republiky či ocenenie od prestížneho amerického magazínu Wine Spectator za stavbu vínnej karty.

Dekantovanie šumivého vína, miešanie vlastného cuvée alebo škola sabrage len dopĺňajú jeho portfólio poskytovaných služieb pre gastronomické prevádzky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *