press

Svet vína v obrazoch

O Wine Expert si prečítate aj v magazínoch a novinách.
O našich zážitkoch, spriatelených vinárstvach a lahodných vínach..

Prémiové a legendárne

***

BREAK | júl 2018

 

Prémiové a legendárne. No však stále dostupné francúzske víno, ktoré možno nie je na každodenné popíjanie, ale je hodné každej oslavy; oslavy životného jubilea, promócie, krstu nového počinu či na vianočný stôl. Klasika z Bordeaux, zrelé víno z Château Dauzac.

História usadlosti zostala uchovaná v archívoch, z ktorých väčšina zázrakom prežila až do dnešných čias, čo je vzácnosť, ktorá stojí za povšimnutie. Tento unikátny poklad, ktorý sa v súčasnej dobe katalogizuje, siaha až do dvanásteho storočia k mestu Macau, ktoré bolo súčasťou bordeauxského opátstva Sainte-Croix. História samotného vinohradu začína v sedemnástom storočí, keď v období reštaurácie začala jeho cesta na vrchol. Usadlosti vtedy vládol výnimočný Jean-Baptiste Lynch, menovaný primátorom mesta Bordeaux Napoleonom a neskôr šľachticom Francúzska pod vládou Ludvíka XVIII.

„Zaujímavosťou je, že už v dávnych časoch museli chrániť hrozno z viníc pred zlodejmi. Aby tomu zabránili, hrozno striekali modrou farbou, a tak čoskoro vinníkov prezradili modré ruky,“ spomína jednu z historiek David Winter, majiteľ spoločnosti Wine Expert z návštevy Château Dauzac.

Ako ďalej prezrádza profesionálny someliér David Winter, „Vinárstvo je jedným z osemnástich, ktorým bola v rámci klasifikácie Bordeaux vín z roku 1855, nazývanej Grand Cru Classé, udelená kategória Cinquième cru classé. A tak Château Dauzac sa môže pýšiť označením tých najlepších červených vín z oblasti Bordeaux.“

V rámci tejto obrovskej oblasti Bordeaux existujú regióny, ktoré predstavujú jadro geografického apelačného systému Bordeaux. Najznámejším regiónom je Médoc, nazývaný aj ako „ľavý breh“ rieky Gironde, ktorá rozdeľuje Bordeaux na dve časti. Apelačný systém Médocu bol vypracovaný v roku 1855 a vína, ktoré sa vtedy dostali do skupiny Grand Cru Classé sú dodnes považované za najlepšie vína sveta z odrôd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot. Ak sa stretnete na etikete s hrdým názvom „Grand Cru Classé en 1855“, máte šťastie. Znamená to, že ste sa stretli s najlepšími vínami, aké Bordeaux môže ponúknuť.

Vytvára emócie

Dnes vinárstvo vlastní spoločnosť MAIF a ešte donedávna dohliadal na výrobu tamojších vín majster André Lurton. Ten prijal za svoje výrečné motto Fernanda Ginesteta: „Čas dokáže byť nemilosrdný, ak ho ignorujeme“. Bezpochyby patrí k najväčším vinárom v bordeauxskom regióne. Kvalita ich vín od pôsobenia Lurtona trvalo stúpa. Víno, ktoré zreje v dreve šestnásť až osemnásť mesiacov pri obmene sudov v rozsahu jednej tretiny, je stále lepšie.

V súčasnosti má vinárstvo vysadených 49 hektárov viníc v rámci apelácie Margaux a Haut-Medoc, v ktorých dominuje Cabernet Sauvignon s 65 %, doplnený Merlotom s 35 %. Vinice nájdeme v relatívne tesnej blízkosti brehu rieky Gironde, ktorej vplyv na ekosystém vinohradov je rozhodujúci. Hustota výsadby predstavuje 10 000 krov na hektár. Ako to už na ľavom brehu Bordeaux býva, pôdy, na ktorých sú vinice vysadené, sú najmä štrkovité. V roku 2004 uskutočnili v Château Dauzac kompletné rekonštrukcie v zmysle premeny výroby na gravitačný systém spracovania hrozna.

V nadväznosti pokrokovej filozofie vinárstva postupuje aj jej súčasný generálny riaditeľ Laurent Fortin. Spolu s technickým riaditeľom Philippe Rou zistili, že v priebehu kvasenia je možné hrozno lepšie poznať. „V rámci inovácie dali vyrobiť drevené sudy s priehľadným úsekom pozdĺž jednej strany, aby videli, čo sa deje s vínom počas produkcie,“ prezradil David Winter. Taktiež sa Fortin zaslúžil o zaradenia vinárstva medzi biodynamické, pretože využívajú na produkciu vín čistú energiu, ako slnečné žiarenie či vodu, a hrozno má v čase zberu nulové množstvo síry a minimálne počas procesu výroby vína, zatiaľ čo na kvasenie sa používajú len kvasinky, ktoré boli izolované a množené z vlastných vín. Inovácia nie je ničím iným ako filozofiou Château Dauzac, ktorá je vždy spojená s najvyšším rešpektom k prírode a terroir.

Podľa someliérov zo spoločnosti Wine Expert víno Château Dauzac sa prezentuje peknými sýtymi farbami so širším okrajom a v pohári krásne slzí. Aróma je výraznejšia, expresívna, ponúka tmavé ovocie a nechýbajú tóny pripomínajúce čerešne, sladké drievko a tabak. V ústach vás zharmonizujú jemné, delikátne a príjemne drevité chute. Château Dauzac predstavuje sebavedomé a elegantné pitie s vyberanou a čistou aromatikou, zľahka rezké na jazyku s dlhou dochuťou.

Laurent Fortin mieni pokračovať v sláve Château Dauzac. Jeho ambíciou je vytvárať emócie tým, že ponúka jedinečnú skúsenosť s vychutnaním si Grand Cru na rozdiel od iných. Château Dauzac sa stáva perfektným výrazom jeho terroir a určitej predstavy o živote. Vďaka distribučnej spoločnosti Wine Expert je víno dostupné aj na Slovensku a môžete prechutnať všetky jeho chuťové odtiene podčiarknuté jedinečnou históriou.

***

Chateau Dauzac Francúzske víno Margaux Grand Cru Classe
Chateau Dauzac Francúzske víno Aurore de Dauzac Margaux
Chateau Dauzac Francúzske víno D de Dauzac Bordeaux
Chateau Dauzac Francúzske víno Margaux Grand Cru Classe
Chateau Dauzac Francúzske víno Aurore de Dauzac Margaux

KONTAKTUJTE NÁS

    Najviac ľúbivé vínka

    PEREG Víno z čiernych ríbezlí

    6,72  s DPH

    Pereg

    SLOVENSKO

    Víno vyrobené výlučne z čiernych kultivarov ríbezlí s intenzívnou ríbezľovo-podmanivou vôňou, rubínovočervenou farbou...

    Viac info

    SWEET Pálava, bobuľový výber, 0,5 l

    6,80  s DPH

    Château Topoľčianky, 2021

    SLOVENSKO

    Pálava nádherne plnej jasnej zlatožltej farby. V príjemnej aromatickej vôni dominujú korenisté tóny s dozvukom ovocných tónov...

    Viac info

    JP. Chenet Sparkling wine Ice Rosé 0,2 l

    3,28  s DPH

    JP. Chenet

    FRANCÚZSKO

    Farba je jasne svetloružová s jemným perlením. Vo vôni a v chuti nachádzame tóny čerstvého ovocia ako maliny a jahody...

    Viac info

    Andrejka rosé

    7,82  s DPH

    PD Mojmírovce, 2022

    SLOVENSKO

    Nežné krehké šťavnaté víno nemôže mať tvrdý názov. Preto ANDREJKA! Plné drobného bobuľového ovocia. A vášne. Možno sa dnes zaľúbite...

    Viac info